Hyppää sisältöön

Maailman ensimmäiset satelliittikuikat Rurik ja Lahja nahjustavat Suomessa – "Lähtisivät vihdoin"

Ensimmäistä kertaa kahteen suomalaiskuikkaan on asennettu kirurgisesti satelliittilähetin ja selästä törröttävä antenni. Muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista odotetaan uutta tietoa – kunhan kuikkakaksikko vihdoin lähtisi liikkeelle.

Maailman tiettävästi ensimmäinen satellittikuikka Lahja (vas.). Antenni näkyy linnun selässä. Kuva: Maria Tirkkonen

Suomessa on asennettu tiettävästi ensimmäisinä maailmassa satelliittilähetin-implantti kahteen kuikkaan. Lähetin asennettiin lintujen ilmapussiin kirurgin veitsellä siten, että lähettimen antenni puhkaisee linnun selän.

– Tämä on suomalaisessa lintututkimuksessa iso askel. Kuikkaan saadaan aivan uudenlaisia näkökulmia, sanoo biologi Heikki Helle.

Uutta tietoa odotetaan kuikan muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista, jotka ovat pitkälti hämärän peitossa. Ensimmäinen satelliittikuikkien tuottama yllätys onkin se, miten pitkään ne näyttävät viihtyvän kotisuomen järvillä.

– Odottelemme, että linnut lähtisivät vihdoinkin Suomesta. Kumpikaan ei vielä ole poistunut muutamaa kymmentä kilometriä kauemmas kotipaikastaan, Helle sanoo.

Iso askel suomalaisessa lintututkimuksessa

Koeyksilöt valikoituivat tutkimukseen pitkälti sattuman kaupalla. Lahja on vanha naaras, jonka kotijärvi on Kangasniemellä. Se sai lähettimen vatsaansa kaksi kuukautta sitten. Viime kesänä syntynyt Rurik sai implanttinsa päivää myöhemmin. Rurik on syntyjään mikkeliläinen.

– Kävimme muutamalla järvellä vetämässä vesiperän, kun linnut olivat meitä ovelampia. Nämä kaksi yksilöä jäivät lopulta haaviin, biologi Heikki Helle sanoo.

Satellittilähettimien asentamisessa suomalaista eläinlääkäriä avusti ulkomaalainen kollega, joka on tehnyt paljon lintujen implantointeja aikaisemminkin.

Maailmalla lähetinimplantteja on asennettu noin 2000:een eri lajeja edustavaan lintuyksilöön, mutta suomalaiset Rurik ja Lahja tiettävästi ensimmäiset kuikat. Tutkimusta vetää lintujärjestö Birdlife Suomi.

– Repputyyppisiä, henkseleillä ripustettavia lähettimiä on tutkimuksessa käytetty paljonkin, mutta sukeltavalle linnulle se ei onnistu. Ongelmana on, että reppulähetin rikkoo linnun höyhenpeitteen vedenpitävyyden. Siksi on näitä implantteja on kehitetty.

Sattuuko satelliitti?

Helteen mukaan maailmalla on tutkittu paljonkin sitä, onko lähetinimplantista linnulle haittaa. Tutkimusten perusteella näyttää siltä, että kunnolla asennettu implantti lisää lintujen kuolleisuutta vain muutamilla prosentilla.

– Tämä on linnuille varsin turvallinen tutkimusmenetelmä, Heikki Helle vakuuttaa.

Lintujen pitkä muuttotaival on kuitenkin vaaroja täynnä. Jos tuuri on oikein huono, kauan odotettu tieto suomalaisen kuikan talvehtimisalueista jää satelliiteillakin saamatta. 

– Maailman merillä sattuu esimerkiksi öljyonnettomuuksia, jotka voivat koitua lintujen kohtaloksi. Pitkällä matkalla kuljetaan myös monenlaisten valtioiden kautta, ja siellä saattaa joutua metsämiehen saaliiksi, Heikki Helle sanoo.