Tamperelainen pelifirma vetoaa presidentti Niinistöön: "Lainsäädäntö estää suomalaisten menestyksen"

Pelistudio Dreamloop Games vetoaa tasavallan presidenttiin, jotta peli- ja media-alan yrittäjien taival maailmalle helpottuisi nykyisestä. Sisäministeri Petteri Orpo ei ole tarttunut edelliseltä hallitukselta periytyneeseen rahankeräyslain uudistukseen.

Kotimaa
Tamperelainen pelifirman työntekijät
Dreamloop Games

Tamperelainen peliyhtiö vetoaa avoimella kirjeellä tasavallan presidentti Sauli Niinistöön aloittelevien yritysten joukkorahoituskampanjoinnin helpottamiseksi.

Pelistudio Dreamloop Gamesin kirjoittaa kirjeessä, että suomalaisten peli- ja media-alan yritysten on vaikeaa kerätä joukkorahoitusta maailmanlaajuisilla kampanjoilla. Yleensä se vaatii tytäryhtiön perustamisen toiseen maahan.

Syynä tähän on Suomen tiukka rahankeräyslaki. Se pitää esimerkiksi maailman suurimman joukkorahoitussivuston Kickstarterin poissa Suomesta.

– Nämä rajoittavat lait ovat este suomalaisille yrityksille menestyä ilman pääomaa ja päästä maailmanmarkkinoille. Pääoman puute ja maailmanmarkkinoiden ulkopuolelle jäänti vähentää suomalaisten yritysten kilpailukykyä, pelistudion markkinointipäällikkö Steve Stewart kirjoittaa presidentille osoitetussa kirjeessä.

– Pyydän nöyrästi Teitä auttamaan, jotta Suomi voisi ottaa oikeudenmukaisen paikkansa tällä digitaalisen vallankumouksen tuomalla uudella aikakaudella, kirje jatkuu.

Suomessa liian pieni yleisö

Pelialalla kärvistellään Suomessa, koska kansainvälisen joukkorahoituksen kerääminen syö yrityksiltä aikaa, rahaa ja energiaa.

Suomessa liikkuvat rahat ovat liian pieniä summia tai suuret summat eivät mene pelialan yrityksiin.

Joni Lappalainen

Joukkorahoituksen hankkiminen onnistuu suomalaisillakin joukkorahoitussivustoilla, mutta peliyhtiö Dreamloop Gamesin toimitusjohtajan Joni Lappalaisen mielestä kansainväliset sivustot ovat elintärkeitä etenkin peli- ja media-alan yrityksille.

– Suomessa liikkuvat rahat ovat liian pieniä summia tai suuret summat eivät mene pelialan yrityksiin, toteaa Lappalainen.

Edellytyksenä tytäryhtiö ulkomailla

Ongelma on Suomen rahankeräyslaki, joka pitää esimerkiksi amerikkalaisen joukkorahoitusjätin Kickstarterin poissa Suomesta.

Monilla firmoilla kuluu rahaa ja kuukausi aikaa tytäryhtiön perustamiseen.

Joni Lappalainen

Kickstarterissa joukkorahoituskampanjoita voi rahoittaa pienellä summalla ilman, että lahjoituksesta saa osakkeita tai mitään muuta vastineeksi. Suomessa se ei ole laillista, vaan pääsääntöisesti vain yleishyödylliset yhtiöt ja säätiöt saavat kerätä lahjoituksia.

Vaikeuksista huolimatta Dreamloop Games on aloittamassa lokakuun lopussa Kickstarterissa joukkorahoituskampanjan uudelle pelilleen. Sitä varten pelistudion täytyi perustaa Yhdysvaltoihin tytäryhtiö, jonka kautta kampanja hoidetaan.

– Monilla firmoilla kuluu rahaa ja kuukausi aikaa tytäryhtiön perustamiseen. Kaikesta täytyy ottaa itse selvää, toteaa Lappalainen.

Peliyhtiö kutsui presidentti Niinistön myös pelinjulkistamistilaisuuteensa keskustelemaan rahankeräyslain uudistuksesta. Presidentti vastasi kutsuun kuitenkin kielteisesti. Lappalainen toivoo kirjeen herättävän joka tapauksessa keskustelua Suomen lainsäädännöstä.

Orpo ei kommentoi lakiuudistusta

Sisäministeri Petteri Orpo ei kommentoi Ylelle, otetaanko rahankeräyslain uudistus takaisin pöydälle tällä hallituskaudella.

Edellisellä hallituskaudella rahankeräyslakia yritettiin uudistaa rohkealla otteella. Tällä hetkellä rahankeräyslupaa täytyy anoa aina ennakkoon ja se annetaan pääsääntöisesti vain yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille.

Jos lain uudistus olisi mennyt läpi, yleishyödyllisyyden vaatimus olisi poistunut rahankerääjiltä. Lisäksi keräyskampanjasta olisi tarvinnut vain ilmoittaa, ja kampanjoita olisi valvottu jälkikäteen. Toteutuessaan rahankeräyslain muutos olisi mahdollistanut Kickstarterin kaltaisten yritysten toiminnan Suomessa.

Sisäministeriön valmistelema lakimuutos ei kuitenkaan edennyt lausuntokierrokselta eduskunnan käsittelyyn. Etenkin ennakkovalvonnan poistaminen sai kielteisen vastaanoton. Uudistus jäi keväällä pöydälle odottamaan seuraavan hallituksen norminpurkutalkoita.