Säätieteilijät järkyttyivät: Tämä hurrikaani tekee historiaa

Meksikoon tulossa oleva hirmumyrsky Patricia lienee voimakkain koskaan läntisellä pallonpuoliskolla kehittynyt myrsky. Rannikolla on odotettavissa suuria tuhoja.

Hurrikaani patricia Meksiko.

Säätieteilijät seuraavat hämmästyneinä hurrikaani Patrician kehittymistä Tyynellämerellä, Meksikon länsirannikolla.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Patriciasta on muodostumassa koko tilastoidun säähistorian voimakkain myrsky läntisellä pallonpuoliskolla. Patrician keskituulen nopeus on häkellyttävä, noin 90 metriä sekunnissa.

Säätieteilijät vertaavat Patriciaa kaksi vuotta sitten Intian valtamerellä puhaltaneeseen Haiyan-taifuuniin, jota on pidetty yhtenä maailman nykyhistorian voimakkaimmista myrskyistä.

Patricia-myrskystä saatu tieto on historiallista, intoilee sääsivusto Wunderground.com (siirryt toiseen palveluun). Ilmanpaine on merenpinnan  tasolla laskenut 892 millibaariin, mikä on kaikkien aikojen alhaisin koillisella Tyynellämerellä. Pilvien yläreunalla lämpötila on laskenut -90 asteeseen, mikä ilmentää äärimmäisen voimakkaita alhaalta ylös suuntautuvia ilmavirtauksia.

Säätutkijoita hämmästyttää myös tapa, jolla trooppinen hirmumyrsky kehittyi. Myrsky muuttui vaatimattomasta myrskymatalapaineesta historialliseksi, 5. kategorian trooppiseksi hirmumyrskyksi vain 36 tunnissa.

Wundergroundin hirmumyrskyasiantuntijoiden mielestä hirmumyrsky ei enää tätä nopeammin voi kehittyä missään päin maapalloa.

Patrician odotetaan iskeytyvän Meksikon rannikolle ensi yönä. Vaaravyöhykeessä ovat Manzanillon ja Puerto Vallartan kaupungit, joissa on satoja tuhansia asukkaita.

Sääsivusto Weather.com (siirryt toiseen palveluun) ennustaa, että myrsky pysyy voimakkaimmassa, eli 5. luokassa aina siihen saakka, kunnes saapuu mantereelle, mikä on hyvin harvinaista ja ennakoi rannikon asutukselle merkittävää tuhoa.

Katso tästä animaatio Patricia-myrskyn ennustetusta reitistä.