1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyky- ja eilispäivän muoti käy kaupaksi kirpputoreilla

Trendit näkyvät myös kirpputoreilla. Asiakkaat poimivat innokkaasti myyntihyllyistä ja räkeistä muotivaatteita ja muistoja nostattavia retrovaatteita. Osa kirpputoreista on jopa keskittynyt merkkivaatteiden myyntiin.

ilmiöt
Oulun Kontti on vanhin SPR:n kierrätystavaratalo.
Myös kierrätystavaran myynnissä myyntiartikkeleiden esille panolla on tärkeä osa. Vakiintuneet kirpputorit muistuttavatkin yhä enemmän tavallisia myymälöitä.Risto Degerman / Yle

Kirpputorien tuotevalikoima vaihtelee laajasti. Perinteisesti myydyimpien artikkelien joukossa ovat asusteet, kirjat ja astiat, jonka lisäksi myytävänä on myös vaikkapa huonekaluja, valaisimia ja erilaisia lasten varusteita, vaunuja ja rattaista.

Tyypillinen kirpputorien asiakas etsii kirpputoreilta käyttöesineitä ja vaatteita arkeen. Esimerkiksi Oulun suurimmilta itsepalvelukirpputoreilta Paljekirppikseltä ja 1kirpparilta kerrotaan, että etenkin lastenvaatteita myydään paljon.

– Myös naisten vaatteet menevät yleensä hyvin kaupaksi, kertoo 1kirpparin myymäläpäällikkö Sanna Holappa.

Hänen mukaansa myös keräilijät kiertävät kirpputorin hyllyjä löytöjä etsimässä.

Juhlatamineitakin kaupan

Arkivaatteiden lisäksi kipputoreilta löytyy myös juhla- ja erikoisasuja.

Muoti- ja retrovaatteetkin tekevät kauppansa, kertoo SPR:n kierrätystavaratalo Kontin myymälänhoitaja Saija Hamara.

– 20 vuoden takaiset retrohelmet menevät kaupaksi yhtä vauhdikkaasti kuin tämän päivän tuotteet, Hamara sanoo.

– Ne ovat ihania löytöjä. Tulee itsellekin mieleen, että voi vitsi, minullakin on ollut samanlainen toppatakki joskus ala-asteella.

Merkkivaatteet tekevät kauppansa käytettyinäkin

Asiakkaiden merkkitietoisuus on johtanut myös siihen, että osa kirpputoreista onkin profiloitunut tiettyyn tyyliin tai tiettyihin tuoteryhmiin.

Esimerkiksi Pelastusarmeijan kirpputoreilla Oulussa on erilaisia painopisteitä. Yhdessä on keskitytty tekstiileihin, toisessa huonekaluihin ja kolmannessa retrohenkisiin tavaroihin ja vaatteisiin.

20 vuoden takaiset retrohelmet menevät kaupaksi yhtä vauhdikkaasti kuin tämän päivän tuotteet.

Saija Hamara

Neljäs Oulussa sijaitseva pelastusarmeijan kirpputori toimii vieläkin selkeämmin oman liikeideansa varassa. Second Top Boutiquen valikoimiin kerätään saaduista lahjoituksista nimenomaan merkkituotteet.

Kirpputorilla onkin oma kanta-asiakaskuntansa, kertoo kierrätystoiminnanjohtaja Arja Mitteli-Laitinen.

Erikoistumisella kirpputorit pystyvät erottautumaan toisistaan sekä nostamaan samalla hintatasoaan perinteisestä parin euron tai kympin hinnoittelusta.

Merkkivaate tekee kauppansa käytettynäkin peruspusakkaa paremmin. Uuteen verrattuna kierrätetty tuote jää joka tapauksessa upouutta edullisemmaksi.

Lue seuraavaksi