1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uimalat

Tampereen maauimalan hinta nousee – uusiksi menee myös lämmitysmuoto

Maauimalan rakentaminen voi tulla jopa kolme miljoonaa euroa arvioitua kallimmaksi. Esimerkiksi alkuperäisessä suunnitelmassa olleille aurinkopaneeleille ei olekaan tilaa, lisäksi allasmateriaalin valinta vaikuttaa hintaan.

uimalat
Havainnekuva Tampereelle suunnitellusta maauimalasta
Tampereen kaupunki

Tampereen maauimalan suunnittelua jatketaan kahden vaihtoehdon pohjalta. Kesällä 2017 maauimalassa polskitaan joko betonisissa tai teräksisissä altaissa.

Betoniallas on niistä edullisempi, mutta Tampereen kaupungin tilaajapäällikön Lauri Savisaaren mukaan teräs on muuten parempi vaihtoehto.

– Teräsallas on kestävämpi ja pitkäikäisempi kuin betoniallas, toteaa Savisaari.

Hankkeen edetessä maauimalan rakentaminen ja sen käyttökustannukset ovat kallistuneet alkuperäisistä laskelmista.

Tämänhetkisen arvion mukaan rakentaminen maksaisi enimmillään 9,2 miljoonaa euroa, mikä on yli 3 miljoonaa euroa arvioitua enemmän. Savisaaren mukaan altaiden materiaalivalinta ja kaukojäähdytyksen käyttö ovat paisuttaneet hintalappua.

Suunnitelmassa olleille aurinkopaneeleille ei olekaan tilaa

Alun perin maauimalan lämmitys oli tarkoitus hoitaa aurinkopaneelien ja ilmalämpöpumppujen avulla. Savisaaren mukaan se ei kuitenkaan ole mahdollista, koska maauimalan lähellä ei ole riittävän suurta aluetta, jolle aurinkopaneelit voitaisiin sijoittaa. Maauimalassa aiotaan käyttää kaukojäähdytystä.

– Teräsaltaat ja kaukojäähdytys ovat kalliitta kertainvestointeja, mutta ne maksavat itsensä takaisin 15–20 vuoden aikana, toteaa Savisaari.

Maauimalan rakentaminen on Tampereen kaupungin ensi vuoden budjetissa.

Lipun hintaan pieni korotus

Myös uimahallin käyttökustannukset ovat tulossa kalliimmiksi kuin alun perin on suunniteltu. Nämä lisäkustannukset katetaan muun muassa asiakasmaksujen korotuksella. Maauimalan kävijöiden lompakoissa tämä voi näkyä muutaman kymmenen sentin lisänä lipun hinnassa.

– Periaatteena on silti, että lippu maauimalaan on halvempi kuin tavalliseen uimahalliin, toteaa Savisaari.

Maauimalan lippujen lopullista hintaa ei ole vielä päätetty.

Maauimala on tulossa Tampereen Kalevaan uintikeskuksen viereen. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan maauimalan isot altaat olisivat aivan uintikeskuksen lähellä ja lasten altaat noin metriä alemmalla tasolla. Toinen suurista altaista olisi 50 metrin uima-allas ja toinen hyppyallas. Lasten altaassa olisi leikkivälineitä ja liukumäki.

Maauimalaan tultaisiin sisään altaiden pohjoispuolelta. Pukeutumis-, peseytymis- ja WC-tilat sekä kahvio- ja lipunmyyntirakennus olisivat sisääntuloporttien luona.

Maauimalahanke jatkuu suunnitelmien mukaisesti. Rakentamisen on tarkoitus alkaa ensi keväänä. Maauimalaan pitäisi päästä polskimaan kesällä 2017.

Lue seuraavaksi