"Tuskallista touhua" – yrittäjä saattaa tärvellä tulevan yrityskaupan tietämättään

Yrityksestä luopuminen on prosessi, joka pitäisi suunnitella hyvin ja toteuttaa hallitusti. Savon yrittäjien käynnistämän hankkeen tavoitteena on estää turhat yrityskuolemat ja säilyttää siten olemassa olevat työpaikat.

Kotimaa
Mies keskustelee toisen kanssa laivassa.
Yle

Yrittäjyydestä luopuminen on monelle niin ongelmallista, että sitä varten on eri puolilla maata etsitty ja kehitetty erilaisia tukimuotoja.

Pohjois-Savossa asialla on Savon yrittäjät, joka pyrkii petraamaan omistusjärjestelyihin liittyvää osaamista erityisellä SOS-hankkeella. Nimi on lyhenne sanoista Sujuvat omistajanvaihdokset Savossa. Kyseessä on kaksivuotinen hanke, jonka rahoittajana on Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Savon yrittäjien toimitusjohtajan Arto Nykäsen mukaan yrityskaupassa myydään aina asiakkuuksia, sillä seiniä ja koneita saa "sorvikaupasta" ja kiinteistövälittäjiltä. Lähtökohtana pitääkin hänen mielestään aina olla se, että kaupiteltava yritys tekee tulosta.

– Yritys on pidettävä myyntikunnossa koko sen eliniän ajan. Alaspäin menevän, tappiollisen yrityksen myynti on tuskallista touhua, hän painottaa.

Perheyhtiössä tapahtuva sukupolvenvaihdoksen suunnittelu on sekin aloitettava jo hyvissä ajoin.

– Lapselle ei saa tulla yllätyksenä, että minäpä annan tästä sinulle firman, vaan tuleva yrittäjä pitää jo pienenä esitellä asiakkaille.

Omistajanvaihdoksia edessä eläköitymisen myötä

Yrittäjäjärjestöjen laskelmien mukaan Suomessa on seuraavien kymmenen vuoden aikana edessä omistajanvaihdos yli 70 000 yrityksessä. Yrittäjistä yli puolet on jo viidenkymmenen vuoden paremmalla puolella.

Yksi eläkkeelle siirtymistä suunnittelevista on savonlinnalainen laivuriyrittäjä Jorma Vänttinen, joka parhaillaan etsii työlleen jatkajaa.

– Sen puolesta tässä nyt tehdään hommia, hän tunnustaa.

Lapselle ei saa tulla yllätyksenä, että minäpä annan tästä sinulle firman.

Arto Nykänen

Vänttisen omistama Puijo-laiva on liikennöinyt yhtäjaksoisesti Kuopion ja Savonlinnan jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt haussa on risteilyille uusi vetäjä tai aluksen vuokraaja-yrittäjä, jolla olisi muutaman vuoden jälkeen lunastusoptio koko liiketoimintaan ja aluksen hankintaan.

– Haen yrittäjää, joka näkisi tässä reittiliikenteessä tulevaisuuden ja kehittämisen paikan, Vänttinen summaa.

Saimaan laivamatkojen toimitusjohtajana toimiva Vänttinen ei panisi pahaksi, vaikka ottaja olisi joku hänen nykyisistä kilpailijoistaan.

– Se olisi toivottava ratkaisu, koska siellä on jo ennestään osaamista ja kykyä hoitaa tällaista toimintaa.

Tavoitteena estää turhat yrityskuolemat

Savon yrittäjien tavoitteena on SOS-hankkeen avulla ehkäistä turhia yritysten menetyksiä. Eläköityvät yrittäjät työllistävät koko maassa yli 200 000 ihmistä, eikä työpaikkoja haluta menettää.

Kaikille yrityksille ei silti koskaan löydy ostajaa, ei varsinkaan niille yrityksille, jotka tekevät tappiota. Edessä on silloin yritystoiminnan lopettaminen, mutta yrittäjien nokkamiehen mielestä myös se olisi tehtävä hallitusti.

– Silloin on järkevämpää pilkkoa yritys ja lopettaa, Nykänen sanoo.

– Jos yritys on tappiollinen, niin tänään on vähävelkaisin päivä, jos katsotaan tulevaisuuteen.