Valkotakkilääkäri voi olla pian historiaa

Pitkähihaiset työasut voivat olla terveysriski sairaaloissa. Esimerkiksi Oulun yliopistollisen sairaalan lääkäreistä jo noin puolet on hylännyt perinteisen pitkähihaisen lääkärintakin.

terveys
Lääkäri stetoskoopin kanssa.
Pitkähihaiset lääkärin takit voivat olla pian historiaa.Yle

Lääkäriä ei pian erota potilaasta ainakaan pukeutumisen perusteella.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa infektiolääkärinä työskentelevän Pekka Ylipalosaaren mukaan valkoiset, pitkähihaiset lääkärintakit ovat siirtymässä historiaan.

– Kyllä suuntaus on se, että valkotakeista ollaan luopumassa. Työtakin hihoissa asuu erilaisia mikrobeja ja se on tietenkin tartuntariski, Ylipalosaari sanoo.

Suosituksena lyhythihainen paita

Ylipalosaaren mukaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa lääkäreille on annettu suositus pitää työasuna lyhythihaista paitaa.

– Tai vaihtoehtoisesti lääkärintakin hihat pitäisi olla käärittyinä kyynärpäitä myöten.

Valkotakki ei ole pakollinen lääkäreillä

Pekka Ylipalosaari, infektiolääkäri

Ylipalosaari arvioi, että sairaalan lääkäreistä jo noin puolet on hylännyt valkotakin.

– Valkotakki ei ole pakollinen lääkäreillä, Ylipalosaari muistuttaa.

Valkotakki yleistyi 1800-luvulla

Suomessa lääkärit käyttivät arkivaatteita töissään 1800-luvun lopulle saakka. Vuosisadan puolivälissä sairaalainfektiot nousivat yleiseksi vitsaukseksi kaikkialla sivistyneessä maailmassa.

Suuri käänne lääkäreiden pukeutumisessa tapahtui 1880-luvulla autoklavointitekniikan eli höyrykuumennuksella tapahtuvan puhdistamisen kehittymisen myötä. Tekniikka mahdollisti niin tekstiilien kuin instrumenttienkin steriloinnin.

Siitä alkoi myös valkotakkien aikakausi. Osansa asiassa saattaa olla myös sillä, että useissa kulttuureissa valkoista pidetään puhtauden vertauskuvana.

Joidenkin tietojen mukaan ensimmäiset valkoiset takit ilmestyivät leikkaussaleihin vuoden 1886 paikkeilla. Niistä takki levisi nopeasti käyttöön lähes kaikilla lääketieteen erikoisaloilla.

Lähteet: Lääkäriseura Duodecim