"Joku sanoi, että se on Kuosmanen, usko vain" – teatterissa vaeltaa kummituksia

Monilla teattereilla on omat kummituksensa, mutta Kajaanin kaupunginteatterilla niitä on kaksi. Molemmat ovat lempeitä ja hyväntahtoisia, vaikka ovatkin säikäyttäneet teatteriväkeä vuosien varrella.

kulttuuri
Nainen on avaamassa mustaa ovea.
Tiia Korhonen / Yle

Kajaanin kaupunginteatterin toinen näyttämö sijaitsee Sissilinnassa. Tarinat kertovat, että lähes 90 vuotta vanhan puutalon käytävillä vaeltaa nainen, aave, jota kutsutaan Olgaksi.

– Olen kuullut, että siellä on nähty jonkinlainen hahmo, mutta siellä kuuluu myös ääniä. Ovia on mennyt kiinni, vaikka kukaan ei ole ollut siellä. Sehän on ollut aikoinaan suojeluskuntatalokin, joten ties miten kauan Olga on ollut siellä olemassa, kertoo näyttelijänuransa Kajaanissa tehnyt Katriina Hänninen.

Hänninen ei ole itse tavannut Olgaa, mutta varsinaisessa teatteritalossa asustavasta kummituksesta hänellä on kokemusta. Hänninen muutti Kajaaniin vuonna 1975 eikä kaupungista löytynyt heti vuokra-asuntoa. Hän asui väliaikaisesti teatteritalossa, näyttämön takana olleessa pienessä huoneessa.

Olen tällainen rohkea tyyppi ja rauhoittelin itseäni.

Katriina Hänninen

– Yhtenä iltana kuulin askeleita ja viheltelyä. Ihmettelin, että kuka täällä näin myöhään käyskentelee. Huusin, että kuka siellä, mutta en uskaltanut avata ovea, koska olin jo menossa yöpuulle. Askeleet pysähtyivät ovelleni. En uskaltanut enää huutaa mitään, vaan olin aivan hilljaa. Sitten askeleet lähtivät hissukseen poispäin.

– Tenttasin toki teatteriväkeä seuraavana aamuna, että kuka tuli minua pelottelemaan. Joku sanoi, että se on Kuosmanen, usko vain. Sen jälkeen rupesin huutelemaan Kuosmaselle, että hyvää yötä, olen menossa nukkumaan, Hänninen naurahtaa.

Kuosmaselle teatteri on rakas paikka

Katriina Hännisen mukaan hän ei ole ainoa, joka on kuullut Kuosmasen askeleet ja pienen viheltelyn. Kuosmanen onkin asustellut teatteritalossa jo pitkään. Teatterin henkilökunta on nimennyt aaveen aikaisemman teatterinjohtajan Rauno Kuosmasen mukaan.

– Olemme ajatelleet, että jospa se on hän. Uskon, että hänellä oli samanlainen sydämen kosketus teatteriin kuin minulla, tämähän oli työaikanani tavallaan toinen kotini, sellainen rakas paikka.

Sen jälkeen rupesin huutelemaan Kuosmaselle, että hyvää yötä, olen menossa nukkumaan.

Katriina Hänninen

Hännisen mukaan Kajaanin teatterin kummitukset ovat lempeitä, eikä hän pelännyt Kuosmasta enää ensimmäisen "tapaamisen" jälkeen. Ja saattoi aaveella olla näppinsä pelissä myös Hännisen asuntoasioissa.

– Olen tällainen rohkea tyyppi ja rauhoittelin itseäni, että se on hyvä tyyppi ja tuli vain tarkastamaan uuden näyttelijän. Sen jälkeen ei ollut mitään ongelmia. Asuin teatteritalossa pari kuukautta, ja seuraava vuokra-asuntoni olikin teatterinjohtaja Kuosmasen lesken kotona.