Ylen selvitys: Parhaat viestintätoimistot takovat rahaa – melkein kuin juristit

Median murros kasvattaa viestintätoimistoja. Suurin osa toimistoista osaa myös laskuttaa palveluistaan harvinaisen hyvin. Kasvavat toimistot tekevät rahaa omistajilleen.

politiikka

Viestintätoimistoista on tullut vetovoimainen työpaikka entisille politiikan vaikuttajille. Ei hullumpi valinta, kun katsoo alan yritysten tienestejä.

Viestintätoimistojen tuotot lähenevät asianajotoimistojen tuottoja. Viestintätoimistoon sijoitettu euro tuottaa omistajalleen keskimäärin 40 senttiä vuodessa. Täsmällisemmin sanottuna viestintoimistojen oman pääoman tuotto on siis keskimäärin reilut 40 prosenttia. Asianajotoimistoissa tuottoa kertyy keskimäärin 50 prosenttia.

Hurjaa kasvua ja yksi konkurssi – Viestintätoimistojen nousijat ja laskijat 2013-2014.
Viestintätoimistojen bisnes kasvaa. Kaikilla alan suurimmilla toimijoilla ei kuitenkaan mene ruusuisesti. Ylen vertailun yrityksistä TiedoteDeski ajautui konkurssiin tänä vuonna.Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka

Tujusen toimisto paisuu

Yritysten välillä on suuria eroja. Viestintätoimisto Ellun Kanat on suorastaan paisunut vuodessa. Yritys on tehnyt kasvunsa myös erittäin kannattavasti. Kurjin kohtalo on vertailumme toimistoista TiedoteDeskillä. Se ajautui konkurssiin tänä vuonna.

Ellun Kanojen koosta kertova myyntikate paisui 80 prosentilla vuodessa. Toimistoa johtaa kokoomuksen voimanaisena tunnettu entinen puoluesihteeri Taru Tujunen. Suuri suhteellinen kasvu on ymmärrettävää sikäli, että toimisto oli vuonna 2013 vielä aika pieni toimija alalla. Vuodessa Tujusen toimistosta on tullut alan suurimpien toimistojen kipakka haastaja.

Alan suurin kasvaa yhä

Viestintätoimisto Miltton on herättänyt huomiota palkkaamalla toimistoonsa suuren joukon ministereiden avustajia. Milttonissa riittää tarvetta viestinnän osaajille, sillä se on alan suurin toimija. Yritys myös kasvaa reippaasti. Euroissa mitattuna kasvu on ollut suurempaa kuin Ellun Kanoissa. Miltton kasvoi yhden pienemmän toimiston, kuten Ellun Kanojen, koon verran.

Myös Milttonissa osataan laskuttaa. Yrityksen toiminta kannattaa hyvin ja tuottaa omistajilleen alan keskimääräistä tulosta.

Yritys jakoi vuoden 2014 tuloksesta omistajilleen kolmella tavalla. Omistajat saivat osinkoa, pääoman palautusta ja yritys osti heiltä osakkeita. Yrityksen omistajat kuuluvat yhtiön työntekijöihin.

Jungnerin Kreab hankaluuksissa

Politiikasta viestintään siirtyneellä Mikael Jungnerilla riittää haasteita. Äskettäin yhtiön johtoon tulleen Jungnerin pitäisi kääntää tappiollinen Kreab voitolliseksi. Kreabilla on ollut taloudellisia vaikeuksia monta vuotta. Toimiston myyntikate supistui myös vertailumme vuosina. Myyntiä kertyi viime vuonna siis edellistä vuotta vähemmän.

Alan suurimpiin toimijoihin kuuluvat Pohjoisranta Burson-Marsteller ja Hill and Knowlton kuihtuivat samaan aikaan kun suurin osa vertailumme toimistoista kasvoi. Myyntikatteen kuihtumisesta huolimatta toimistojen työ tuottaa hyvin. Molemmat yritykset kuuluvat konserniin, jonka pääyhtiö on brittiläinen WPP Group Plc.

Viestintätoimistot kasvavat samaan aikaan, kun koko Suomen talous supistuu. Yhtenä syynä pidetään jopa alan sisällä sitä, että tiukkoina taloudellisina aikoina asiakasyritykset pihistelevät mainoskuluista ja ostavat sen sijaan viestintäpalveluja.