1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Ratsastustallin hevosilla helposti leviävää pääntautia

Porilainen ratsastustalli tiedottaa, että sen hevosilla on havaittu pääntautia. Eviran mukaan tauti on vaarallinen erityisesti nuorille hevosille.

urheilu
Hevonen Porin hevosklinikalla tähystyksessä
Porin hevosklinikka on saanut asiakkaakseen 6-vuotiaan Esko-Epelin. Yle / Tapio Termonen

Porilainen Yyterin Ratsastuskeskus on joutunut ottamaan käyttöön poikkeustoimet talleilla havaitun hevosten pääntaudin takia.

Tallialueelle ei voi tuoda uusia hevosia eikä tallialueelta saa viedä hevosia muualle. Tallilla käyvien tulisi olla hyvin tarkkoja hygienian suhteen.

– Tallin sisällä ryhdyttiin varotoimiin ja asiakkaiden ohjeistamiseen heti epäilyn aikana. Tärkeintä on nyt se, että jokainen tallialueella liikkuva panostaa hygieniaan, Yyterin Ratsastuskeskus tiedottaa.

Leviää helposti

Eläintauteja valvova elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tyytyväinen Yyterin Ratsastuskeskuksen toimintaan. Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu korostaa, että pääntauti on helposti leviävä bakteerin aiheuttama sairaus, joka leviää myös ihmisten välittämänä, jos hygieniasta ei huolehdita.

Tauti voi olla vaarallinen nuoremmille hevosille.

Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu

– Tauti voi olla vaarallinen nuoremmille hevosille. Vanhemmat hevoset kestävät räkätautia ja paiseita aiheuttavaa pääntautia paremmin, mutta niillekin kuume nousee ja ne voivat olla huonossa kunnossa. Osa hevosista jää taudinkantajiksi, Kiviruusu sanoo.

Ihmiselle vaaraton

Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusun mukaan tauti ei ole vaarallinen ihmisille ja maailmalta on raportoitu vain muutama yksittäinen tapaus, joissa ihminen on saanut taudin hevoselta.

Eviraan raportoidaan muutama pääntautitapaus vuosittain. Kiviruusu arvelee, että tauti on Suomessa yleisempi, mutta ilmoituksia ei tehdä kaikista tapauksista.

Lue seuraavaksi