1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmastoneuvotteluissa takana "turhautumisen ja toivon viikko"

Viimeinen neuvotteluviikko ennen Pariisin suurta ilmastokokousta lähestyy loppuaan. Neuvotteluiden koreografia on noudattanut tuttua kaavaa, ja kaikki tärkeimmät asiat jäävät Pariisin viimeisille päiville.

Ulkomaat
YK:n merkki ja ihmisiä
Ilmastoneuvottelut ovat kestäneet Bonnissa koko viikon.Oliver Berg / Epa

Virkamiehet ovat neuvotelleet Bonnissa koko kuluneen viikon. Tällä kertaa alku oli erityisen hankala. Kehitysmaat syyttivät teollisuusmaita siitä, että niiden näkemyksiä ei alkuasetelmissa otettu huomioon.

Valvottiin ensimmäinen yö, ja alkuperäinen 20 sivun luonnos tulevaksi ilmastosopimukseksi paisui 34 sivun mittaiseksi. Viikon varrella teksti on kasvanut entisestään.

Pitkin viikkoa asetelmat ovat olleet hyvin perinteiset. Kehitysmaiden ja teollisuusmaiden välillä on syvä näkemysjuopa siitä, kenen pitäisi ottaa päävastuu ilmastonmuutoksen hillinnästä.

Erityisesti rahoituskysymykset jäytävät. Kehitysmaat haluavat selvyyttä siitä, miten niiden siirtyminen puhtaaseen teknologiaan rahoitetaan vuoden 2020 jälkeen.

– Koreografia on mennyt hyvin perinteisellä tavalla. Tärkeät kysymykset jäävät Pariisin kokouksen viimeisille päiville, arvelee Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka sanoo näkee kuluneessa viikossa sekä turhauttavia että toivoa herättäviä merkkejä.

– Varsinkin alku oli rankka. Siinä menetettiin kallista aikaa.

Hänen mukaansa viikon pääanti on ollut se, että puheenjohtajien tekemästä siististä tekstistä on nyt päästy paljon sotkuisempaan kaikkien maiden näkemyksiä sisältävään tekstiin.

Vipinää neuvotteluihin aiheutti se, että yhdysvaltalaiset tutkijat kertoivat torstaina tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden olleen lämpimimmät koko sinä aikana, kun lämpötiloja on mitattu. Tieto perustuu Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOAA:n mittauksiin ilmakehässä ja merenpinnassa (siirryt toiseen palveluun).

Kolmen asteen tiellä

Kehitysmaat toivovat teollisuusmailta myös luvattua isompia päästöleikkauksia. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n mukaan Pariisin kokousta varten tähän asti tehdyt päästösitoumukset jäävät selvästi jälkeen siitä tavoitteesta, että ilmakehän lämpötilan nousu rajoitetaan kahteen asteeseen.

Nyt ollaan pikemminkin kolmen asteen tiellä.

Tähän mennessä noin 150 maata on luvannut leikata päästöjään osana Pariisiin valmistautumista. Tiukimman lupauksen ovat antaneet Yhdysvallat ja EU. Financial Times -lehden analyysin (siirryt toiseen palveluun) mukaan löysiä lupauksia on saatu mm. Japanilta, Australialta ja Venäjältä.

Hyvä uutinen Bonnista on se, että tärkeät öljyntuottajamaat näyttävät tulevan mukaan päästötalkoisiin. Tähän asti on näyttänyt siltä, että OPEC-maat eivät halua sitoutua ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Arabiemiraatit ilmoitti suunnitelmastaan kehittää uusiutuvan energian käyttöään, ja Saudi-Arabia ja Iran kertoivat antavansa oman päästöleikkaussuunnitelmansa vielä ennen Pariisin kokousta.

Lue seuraavaksi