Hoitoon pääsee Keski-Pohjanmaalla aiempaa nopeammin – ortopedia on yhä pullonkaula

Keskipohjalaispotilaat pääsevät nykyään nopeammin erikoissairaanhoitoon kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten. Jonotusajat vaihtelevat, eniten ruuhkaa on ortopediassa.

terveys
Potilasvuoteen petaamista Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osasto 7:llä.
Juha Kemppainen / Yle

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän johtajaylilääkäri Sakari Telimaa kertoo, että henkilökunta pyrkii ja lähes aina onnistuu toimimaan hoitotakuun sisällä.

Jonotusajat vaihtelevat vaivojen mukaan. Eniten ruuhkaa on ortopediassa, johon sairaala tarvitsisi lisää osaamista. Vajetta on kahden lääkärin verran.

Keskimääräinen odotusaika hoitoon, hoidon tarpeen arviointiin ja leikkauksiin on noin kaksi kuukautta. Tilanne on Telimaan mukaan hyvä.

– Ennen oli yleistä, että tekonivelleikkausta odotettiin yhdestä kahteen vuotta, tällä hetkellä yksikään tekonivelpotilas ei odota puolta vuotta pitempään.

Puhelin käteen, jos mitään ei kuulu kuukauteen

Lähetteet käsitellään keskimäärin kahdessa vuorokaudessa, tosin osa potilaista joutuu odottamaan lähetteen käsittelyä yli kolmen viikon ajan. Vuoden 2015 tammikuun ja elokuun välisenä aikana esimerkiksi kirurgian ja silmätautien poliklinikoilla kymmeniä potilaita odotti lähetteen käsittelyä yli kolmen viikon ajan.

Tällaisissa tapauksissa potilaan oma-aloitteisuudesta ei ole ainakaan haittaa.

– Jos on saanut lähetteen eikä kuukauden sisällä kuulu mitään, pitää potilaan ehdottomasti ottaa yhteyttä siihen poliklinikkaan, mihin lähete kohdistuu, Sakari Telimaa neuvoo.