Ilvesten kaatolupien määrä pieneni Pohjois-Savossa

Pohjois-Savoon myönnettiin vähemmän poikkeuslupia ilvesten metsästykseen kuin viime vuonna. Syynä on paitsi ilvesten määrän vähentyminen myös havaintojen kirjaamisinnon hiipuminen.

ilves
Metsästäjä takaapäin kuvattuna ase olalla.
Toni Pitkänen / Yle

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Savoon kannanhoidolliset poikkeusluvat 42 ilveksen metsästämiseen.

Poikkeuslupamäärä on pienempi kuin viime vuonna, jolloin kaatolupia myönnettiin 55. Edellisellä metsästyskautella Pohjois-Savon ilvessaalis oli 54 eläintä.

Syynä viime vuosien poikkeuslupamäärän laskuun ovat ilveskannan pienentyminen ja osin myös ilvespentuehavaintojen kirjaamisaktiivisuuden hiipuminen.

Pohjois-Savo on edelleen Suomen vahvimpia ilvesalueita. Luonnonvarakeskus on arvioinut Pohjois-Savon aikuisilveskannaksi ennen alkavaa metsästyskautta 260–270 yksilöä, kun viime vuonna maakunnassa arvioitiin olevan 295–310 aikuista ilvestä.

Arvio ilvesten määrästä perustuu petoyhdyshenkilöiden tarkastamiin ja Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään kirjaamiin pentuehavaintoihin.

Ilvesten poikkeuslupapyynti tulisi kohdentaa vahinkokohteen tai asutuksen läheisyydessä liikkuvaan yksinäiseen eläimeen. Ongelmaksi koetuista tai pelottomasti käyttäytyvistä ilveksistä kannattaa ilmoittaa alueen metsästäjille.

Pohjois-Savon toimialueella poikkeuslupia haettiin yhteensä 133 ilveksen metsästämiseen 33 hakemuksella. Ilveksen metsästysaika alkaa 1. joulukuuta ja päättyy karkausvuoden takia 29. helmikuuta.