Tiskijukan sesonkiaika on alkamassa kun pikkujouluväki lähtee radalle

Hyvä tiskijukka tuntee musiikin, osaa lukea tilanteita ja pystyy muuttamaan illan suunnitelmaa yleisön mukaan. Kunnon dj on palvelualtis työntekijä, joka toiveista huolimatta pitää illan musiikkikattauksessa ehjän linjan. Tiskijukalle, joka on esiintyvä artisti, ei Paranoid-toivetta kannata esittää.

musiikki
Dj soittaa musiikkia yökerhossa.
Matti Myller / Yle

Mikä tekee tanssi-illasta onnistuneen? Hyvä mieli, oikea seura ja hyvä musiikki. Ismo Hakulinen aloitti levyjen soittamisen kolmekymmentä vuotta sitten ja on vuosien aikana tehnyt illan tuhansille ihmisille Suomessa. Tänäkin iltana: Dj Ippe!

– Rakkaudesta lajiin, ei kai tässä oikein mitään muuta syytä ole. Tykkään edelleen esiintymisestä ja musiikista todella paljon. Vaikka en joka viikonloppu enää olekaan levyjen ääressä, niin kyllä pari kertaa kuukaudessa on mukava soittaa. Silloin kun ilta onnistuu ja yleisö tykkää, niin siitä saa itselle virtaa, kertoo Ismo.

"Tiskijukalla pitää olla tuntosarvet kohdallaan"

DJ Ippe

Alkava marraskuu ja pikkujoulut ovat tiskijukan sesonkiaikaa. Silloin tanssimaan lähtevät nekin, jotka eivät yökerhoissa muuten juuri käy.

– Tanssilattialla tämä näkyy erilaisina toiveina. Kokeneen tiskijukan pitää tietää mitä siellä kopissa tehdään. Täytyy tuntea asiakkaat ja musiikki, sekä osata lukea yleisön reaktioita. Tiskijukalla pitää olla tuntosarvet kohdallaan, pohtii Ismo.

Onnistunut ilta on henkimaailman juttu. Kaksi identtistä iltaa samassa paikassa voivat olla tunnelmaltaan ihan erilaisia.

– Tiskijukka lähtee rakentamaan junan lailla etenevää flow-tilaa, jonka pitäisi tunnelman nousuineen ja laskuineen kestää monta tuntia. Vaikka kaksi peräkkäistä iltaa olisivat kopiot toisistaan paikan, ajan ja yleisönkin puolesta, ne voivat olla tyystin erilaisia tunnelmaltaan. Hyvä tiskijukka kykenee ylläpitämään flow-tilaa, vaikka yleisön toiveet vaihtelevat laidasta toiseen, sanoo Ismo Hakulinen.

Soita Paranoid!

Tiskujukaksi ei viralliset koulut valmista ja ammattikunta on värikäs. Tiskijukan työn arvostaminen on alalla vaihtelevaa ja huonoon maineeseen on Hakulisen mielestä monta syytä.

– Aiemmin alalle tultiin toisten opissa kehittyen, mutta nyt monet nuoret harjoittelevat kotona ja ovat alalle tulessaan eräänlaisia valmiita tuotteita, joilla on alla ehkä yksi hitti. Yleisön hyvän palvelun näkökulmasta tietynlainen ylimielisyys saattaa kostautua. Vaikka omat mielihalut tahtosivat keskittyä tietyn musiikkigenrenalalajiin, voi Madonnaa ja Michael Jacksonia vaativa yleisö olla toista mieltä. Onneksi paikkoja ja tiskujukkia on moneen makuun, sanoo Ismo Hakulinen.

"Hyvä tiskijukka kykenee ylläpitämään flow-tilaa, vaikka yleisön toiveet vaihtelevat laidasta toiseen"

DJ Ippe

Yleisö, jonka ikähaitari on suurempi ja lähempänä neljää- kuin kahtakymppiä, vaatii illalta enemmän vaihtelua.

– Tällainen yleisö vaatii illalta myös tuttuja kappaleita, joita vaikka radiossa on opittu kuulemaan. Musiikin tempoa pitää nostaa ja laskea enemmän. Nuoremmalle yleisölle tempo ja syke voi olla korkeammalla koko ajan, eikä siinä ole niin paljon vaihtelua. Suomalainen tanssiyleisö eroaa eurooppalaisesta siinä, että seassa on oltava tuttuja kappaleita. Hyvä tiskijukka on edelläkävijä, joka opettaa yleisölle uuttakin musiikkia rikkomatta kuitenkaan hyvää tunnelmaa jossa ne tututkin kappaleet soivat, sanoo Ismo Hakulinen.