Palkittu lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo: Lapset liikkumaan iltapäivisin

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo muistuttaa, että lasten on hyvä saada onnistumisen kokemuksia liikunnasta sekä koulujen että urheiluseurojen kautta.

urheilu
Tuomas Sammelvuo 1992
Seppo Sammelvuo

Pudasjärven Urheilijoissa lentopallo-oppinsa juniorina saanut Tuomas Sammelvuo painottaa lasten jokapäiväisen liikunnan tärkeyttä. Kouluissa liikuntaa ei tarjota lentopallomaajoukkueen päävalmentajan mukaan riittävästi.

– Kello 14 ja 17 välinen aika on erityisen tärkeä lapsille. Vanhemmat ovat silloin töissä ja lapset usein kerhoissa vapaalla. Tähän aikana päivästä lapsilla on aikaa liikkua, Sammelvuo sanoo.

Iso kysymys  on, että pitääkö urheiluseuran toimia kuntourheiluseurana vaiko kilpaurheiluseurana. Kumpikaan ei sulje pois toisiaan.

Tuomas Sammelvuo

Suomalaiset joukkuepelien lajiryhmät ovat tarttuneet haasteeseen pilotoimalla olympiakomitean johdolla iltapäiväliikuntaan keskittyvää liikuntahanketta.

Tänään on pelipäivä –teemalla Helsingissä, Tampereella, Turussa, Joensuussa ja Jyväskylässä käynnistyneen hankkeen myötä lapsia houkutellaan iltapäivisin liikuntakerhoihin, joissa vetäjinä ovat urheiluseurojen päätoimiset työntekijät.

Mikäli hanke lähtee hyvin käyntiin, se laajenee vuoden kuluttua syksyllä koko maahan.

– Koulujen kannattaa tarttua hankkeeseen, kannustaa Sammelvuo.

Urheiluseuroilla edelleen tärkeä tehtävä

Urheiluseurojen merkitystä lasten liikuttajana Tuomas Sammelvuo pitää edelleen tärkeänä.

– Iso kysymys on, että pitääkö urheiluseuran toimia kuntourheiluseurana vai kilpaurheiluseurana. Kumpikaan ei sulje pois toisiaan. Tärkeintä on saada lapset innostumaan urheilusta ja liikunnasta.

– Lasten pitää saada innostavia liikunnan kokemuksia sekä koulussa että urheiluseurassa. Hyvien seurakokemusten kautta lähtee polku joko kilpaurheiluun tai harrastamiseen, Sammelvuo sanoo.

Lentopalloa iltaan saakka

Tuomas Sammelvuolla on erityisen hyviä kokemuksia kasvattajaseurastaan Pudasjärven Urheilijoista, joka juhlii viikonloppuna 70-vuotistaivaltaan.

Sammelvuo voitti ensimmäisen lentopallon Suomen mestaruutensa C-pojissa kasvattajaseuransa paidassa vuonna 1991.

Lasten pitää saada innostavia liikunnan kokemuksia sekä koulussa että urheiluseurassa.

Tuomas Sammelvuo

– Juuriaan ei saa koskaan unohtaa. Lämpimät ovat muistot siitä, kun koulun jälkeen jäimme salille ja pelasimme lentopalloa iltaan saakka omilla ja vanhempien junioreiden vuoroilla. Ja monesti jäimme harjoittelemaan myös miesten vuoroilla, Sammelvuo naurahtaa.

Pudasjärven Urheilijat on nykyisin liikunnan ja urheilun yleisseura, jossa toimii aktiivisesti kahdeksan jaostoa.

Urheiluseura järjestää vuosittain perinteisten yleisurheilu- ja hiihto- sekä suunnistuskisojen lisäksi muun muassa kesäpilkin MM-kisat ja talvisin umpihankihiihdon MM-kisatapahtuman.