Miljoonamenetykset kuohuttavat kiinalaisia sijoittajia – Poliisi yritti estää Yleä kuvaamasta mielenosoitusta

Sijoitin kaikki rahani, elinikäiset säästöni, kertoo keski-ikäinen nainen vaivihkaa. Kuvaamme sijoittajien mielenosoitusta, mutta poliisi uhkaa poistaa Ylen kuvamateriaalin ja takavarikoida kännykkäkameran.

Ulkomaat
Kiinalaiset sijoittajat osoittivat mieltään rahoitusyhtiö Ping Ania vastaan Pekingissä.
Poliisi yritti estää Ylen toimittajaa kuvaamasta piensijoittajien mielenosoitusta Pekingissä. Kovia tappioita kokeneet sijoittajat osoittivat mieltään rahoitusyhtiö Ping Ania vastaan.

Pekingissä pari sataa ihmistä osoitti perjantaina mieltään Ping An -yhtiön edessä. Mielenosoittajat vaativat isoa pankki- ja vakuutusalan konsernia tilille menettämistään sijoituksista.

– Ping An, huijari, huusivat kadunkulmaan kokoontuneet mielenosoittajat.

Mielenosoitusta valvomassa ja Ping Anin liikerakennusta ympäröimässä oli parikymmentä poliisiautoa ja toista sataa poliisia, jotka eivät halunneet Ylen toimittajaa todistamaan tilannetta.

Poliisi yritti kieltää oleskelun julkisella kadulla.

– Kansan poliisi rakastaa kansaa, mielenosoittajat huusivat ironisesti, kun poliisi piiritti maahan kaatuneen mielenosoittajan.

Yritin kuvata tilannetta, jolloin poliisi riuhtaisi minut kovakouraisesti sivuun. Sain olkavarteeni mustelman, mutta jatkoin mielenosoituksen kuvaamista.

– Jos hän jatkaa kuvaamista, otan hänen varusteensa pois, poliisi uhkailee avustajalleni. Poliisi uhkaa myös kuvamateriaalin takavarikoimisella.

Sijoittajien mielenosoituksessa Pekingissä oli paikalla toista sataa poliisia.
Sijoittajien mielenosoituksessa Pekingissä oli paikalla toista sataa poliisia.Mika Mäkeläinen / YLE

Mielenosoitukset pääkaupungissa Pekingissä ovat harvinaisia ja päättyvät usein siihen, että poliisi pidättää mielenosoittajat. Perjantaina näin ei käynyt ainakaan iltapäivään mennessä.

Kiinan lippuja heiluttavat mielenosoittajat olivat tarkkoja siitä, ettei mielenilmauksen voi tulkita olevan hallituksen vastainen. Viranomaiset suhtautuvat kuitenkin erittäin epäluuloisesti kaikkiin mielenosoituksiin.

Kiinan sensuurin valvomissa tiedotusvälineissä mielenosoitukset vaietaan yleensä kuoliaaksi tai niistä kerrotaan hyvin valikoiden. Ping Anin vastaisesta mielenosoituksesta emme löytäneet perjantai-iltaan mennessä yhtään uutista kiinalaisissa tiedotusvälineissä.

”Siinä olivat elinikäiset säästöni”

Mielenosoitus pidettiin Pekingin keskustan länsipuolella Jinrong-kadulla, jossa on paljon rahoitusalan yrityksiä.

Mielenosoittajat olivat ostaneet varmoina pidettyjä sijoitustuotteita Ping Anin sijoitusmyyjien kautta, mutta Ping Anin mukaan sen työntekijöillä ei ollut lupa myydä niitä, joten Ping An kiistää vastuunsa sijoitustappioista.

Ping An on kuitenkin myöntänyt, että sen kautta on myyty kiisteltyjä sijoitustuotteita sadanmiljoonan juanin eli noin 14 miljoonan euron arvosta.

Tappioista suivaantuneet mielenosoittajat teroittavat, että he eivät vastusta Kiinan hallitusta vaan rahoitusyhtiö Ping Ania.
Tappioista suivaantuneet mielenosoittajat teroittavat, että he eivät vastusta Kiinan hallitusta vaan rahoitusyhtiö Ping Ania.Mika Mäkeläinen / YLE

Kiistellyt sijoitustuotteet laski liikkeelle eteläisessä Shenzhenin kaupungissa toimiva Jinsaiyin-yhtiö, joka on sittemmin joutunut maksuvaikeuksiin. Mielenosoittajien mukaan Jinsaiyinin sijoitustuotteita on myyty kaikkiaan kuudella miljardilla juanilla eli lähes miljardilla eurolla.

Pyysimme yhtä mielenosoittajaa sivummalle, jotta voimme puhua poliisilta rauhassa.

– Käytin kaikki rahani. Kerroin heille, että siinä olivat elinikäiset säästöni. Ja silti minun osuuteeni oli pieni (56 000 euroa), mutta entäs ne, jotka sijoittivat 10 miljoonaa juania (1,4 miljoonaa euroa), sanoo nainen, joka ei halua nimeään eikä kuvaansa julkisuuteen.

Nainen vaatii Ping Anin johtoa tilille tappioista, eikä usko, että johto on voinut olla tietämätön sijoitustuotteiden kaupasta. Naisen mukaan sijoitustuotteita kaupattiin näyttävästi Ping Anin järjestämissä tilaisuuksissa.

Pörssikurssien romahdus ja raaka-aineiden hintojen lasku tänä vuonna ovat mullistaneet Kiinan sijoitusmarkkinoita. Monimutkaisista sijoitustuotteista on koitunut yksittäisille sijoittajille suurtappiota, ja Pekingissä nähtiin sijoittajien mielenosoituksia myös syyskuussa.