1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin kunnat pakotetaan vastaanottamaan pakolaisia

Ruotsin hallitus ja porvarioppositio ovat päässeet yhteisymmärräkseen maahanmuutto- ja integraatiopolitiikasta.

Pakolaisia Malmön rautatieasemalla syyskuun 10. päivänä. Kuva: Ola Torkelsson/EPA

Ruotsin kunnat pakotetaan vastaanottamaan pakolaisia, kertovat Ruotsin sanomalehdet. Ruotsin punavihreä hallitus ja porvarioppositio ovat sopineet pakottavan lainsäädännön laatimisesta. Valtio ohjaa kunnille 10 miljardia kruunua eli 1,1 miljardia euroa lisää pakolaisten vastaanottamiseen.

– Tämä on erittäin suuri haaste ja ponnistus Ruotsille, työmarkkinaministeri Ylva Johansson sanoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Poliittinen Ruotsi kokoaa itsensä.

Ruotsin hallitus ja porvarioppositio ovat sopineet yhdessä maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan linjoista. Hallitukseen kuulumaton vasemmistopuolue osallistui neuvotteluihin, mutta ei ole mukana lopullisessa sopimuksessa. Ruotsidemokraatit-puoluetta ei kutsuttu mukaan neuvotteluihin.

Tavoitteena on luoda pakolaisten vastaanottoon järjestystä ja pitää pakolaisista aiheutuvat kustannukset kurissa. Turvapaikka-anomuksia aletaan käsitellä nopeammin ja karkotuspäätökset pannaan toimeen nopeammin.

Yksin tuleville alaikäisille lapsille, kiintiöpakolaisille ja lapsiperheille myönnetään myös jatkossa pysyvät oleskeluluvat. Muille turvapaikanhakijoille myönnetään tilapäiset oleskeluluvat tulevina kolmena vuotena.

Ruotsin maahanmuuttovirasto päätti vuonna 2013, että syyrialaisille turvapaikanhakijoille myönnetään pysyvät oleskeluluvat. Perusteena oli, että Syyrian sisällissodalle ei näy loppua lähitulevaisuudessa.

Lisäksi Ruotsi korottaa pakolaiskiintiönsä 5 000:een, jotta useammat voisivat hakeutua Ruotsiin laillisesti.