Suomalaiset yrittäjät esittelivät Saksassa uuden pelin – alan ammattilaiset pöyristyivät

Suomalaiset kaverukset päättivät perustaa pelifirman ja tehdä yrittäjäksi ryhtymisestä samalla dokumenttielokuvan.

Kotimaa
Swing Game -pelin tekijät
Mediatehdas Dakar

Dokumenttielokuva Swing Game kertoo tositarinan kolmesta kaveruksesta, jotka ryhtyvät perustamaan pelifirmaa.

– Olimme aluksi aivan pihalla. Ei ole helppoa lähteä vieraalle alalle ihan puskista, kun kilpailu on vielä pelialalla tosi kovaa. Leffaa tehdessä tarkoitus olikin selvittää, miten vieraalla alalla pärjää, kertoo yksi firman perustajista, elokuvan ohjaaja ja tuottaja Pasi Riiali.

Elokuvan tekeminen on sen sijaan kolmikolle tuttua puuhaa. He nimittäin pyörittävät Kotkassa mediatehdas Dakaria, joka on tuottanut useita elokuvia. Alun perin Swing Gamen idea olikin tehdä elokuva jostakin jo olemassaolevasta suomalaisesta pelifirmasta.

– Etsimme pitkään mielenkiintoista mobiilipelifirmaa, josta voisi tehdä elokuvan. Peliala oli niin mielenkiintoisen oloinen, että päätimme perustaa firman ja tehdä leffa siitä, Riiali toteaa.

Pussy Hunting

Alku oli kivikkoinen. Kaverukset hakivat oppia ensimmäiselle pelilleen alan ammattilaisilta Saksasta. Pelin nimi oli Pilluralli.

Olimme aluksi aivan pihalla.

Pasi Riiali

Vastaanotto oli jäätävä. Suomalaiset yrittivät kääntää pilluralli-käsitettä englanniksi käyttäen mm. ilmaisua "pussy hunting", mutta se tuntui vain pahentavan asiaa.

Viesti alan ammattilaisilta oli yksimielinen: "Bad idea".

– Tuntui kovalta, että meidän ideamme tylytettiin niin tiukasti heti alkuvaiheessa. Emme kuitenkaan luovuttaneet vaan veimme projektia eteenpäin.

Pelialan ammattilaisten reaktion Pilluralli-peliin voi käydä katsomassa Swing Game -elokuvan trailerilta (siirryt toiseen palveluun).

Itseironia toimi

Elokuvaa kuvattu Suomen lisäsi Saksassa, Ranskassa ja Virossa. Käsikirjoitusta ei Riialin mukaan tarvittu.

– Tarina syntyi ihan luonnostaan. Vaikeinta oli oman roolin löytäminen. Olimme samaan aikaan leffan tekijöitä, ohjaajia, päähenkilöitä ja pelialan yrittäjiä.

Hauska kokeilu muuttui myös nopeasti todellisuudeksi.

– Tajusimme, että meillä on iso porukka ihmisiä töissä, sijoittajia mukana ja kova vastuu.

Dokumentti esitettiin Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla syyskuussa. Riialin mukaan tekijät saivat hyvää palautetta.

– Leffassa on tiettyitseironia, ja ihmiset ymmärsivät sen.

Ehkä Pilluralli-pelikin kohtaa vielä joskus päivänvalon.

Pasi Riiali

Pelihype kantaa

Riialin mukaan elokuva lähtee seuraavaksi ulkomaiseen levitykseen muun muassa Saksaan, Ranskaan ja Euroopan ranskankielisiin maihin.

– Se on herättänyt hurjasti kiinnostusta. Suomalainen peliala on niin isossa hypessä Rovion ja Supercellin pelien jälkeen ja ihmisiä kiinnostaa, mistä suomalaiset peli-innovaatiot tulevat.

Swing Game -peli ilmestyi vuosi sitten. Ainakaan vielä se ei ole tuottanut miljoonia.

– Se on kuitenkin hyvä peli, josta saimme hirveästi oppia. Sen innoittamana yrityksemme Kotka Games jatkaa toimintaansa ja kehittää uusia pelejä.

– Ehkä Pilluralli-pelikin kohtaa vielä joskus päivänvalon.

Swing Game saa ensi-iltansa Kotkassa perjantaina.