Tietokonekeskuksen hukkaenergia saattaa lämmittää satoja koteja jo lähivuosina

Härmälän dataluolan lämpö ei mene harakoille, jos sähkölaitos, keskusta pyörittävä yritys ja rakennusyhtiö onnistuvat yhteistyössään Tampereella. Tietokoneet voivat lämmittää vettä kaukolämpöverkkoon jo vuonna 2017.

Kotimaa
Härmälän tulevan datakeskuksen luola
Härmälän Antti Eintola / Yle

Tampereen Härmälän luolastoon kaavaillun datakeskuksen lämpö aiotaan hyödyntää lähialueen kotien lämmityksessä. Tampereen Sähkölaitos on selvittänyt asiaa yhteistyössä datasalitoimija Aiber Networksin ja rakennusyhtiö Skanskan kanssa.

Suunnitelmat ovat pitkällä. Satoja Härmälän alueen asuntoja voisi lämmittää datasalin hukkalämmöllä jo vuonna 2017, jos asiasta päästään sopimukseen.

– Datasalin lämmittämä vesi kuumennettaisiin vielä lämpöpumpulla kaukolämpöverkon lukemiin ja syötettäisiin verkkoon. Vesi kiertäisi, ja datasali saisi taas viilenneen veden lämmitettäväksi, Tampereen Sähkölaitoksen asiakkuusjohtaja Pasi Muurinen suunnittelee.

– Toinen tekninen ratkaisu olisi rakentaa Härmälänrannan uusille kerrostaloille oma kaukolämpöverkko, jossa toimittaisiin hieman matalammilla lämpötiloilla kuin normaalissa kaukolämpöverkossa.

Tampereen Härmälään, vanhan lentokonetehtaan luolastoon on rakenteilla suomalais-israelilaisen Aiber Networks -yhtiön datakeskus (siirryt toiseen palveluun). Yhtiö vuokraa asiakkailleen palvelintilaa ja virtuaalipalvelintilaa.