Suomelle moitteita sotatarvikeviennistä arabimaihin

Tutkijaryhmän mukaan asevientiä Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin pitäisi harkita uudelleen, sillä alueen ihmisoikeuksissa on puutteita.

Kotimaa
Patria AMV 8x8
Patria

Suomesta sotatuotteita vietiin viime vuonna eniten Ruotsiin. Seuraavaksi suurimmat ostajat olivat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat.

Riippumattoman Safer Globe -tutkimusverkoston asevalvontaraportti pitää Arabian niemimaalle tehtyjä kauppoja kyseenalaisina. Alueelle on myyty muun muassa kranaatinheittimiä.

– Onko harkittu riittävän tarkasti, mille alueille aseita viedään, onko tehty riittäviä riskiarvioita siitä, viedäänkö aseita eteenpäin, ja ovatko ne alueet konfliktiherkkiä, sanoo verkoston tutkija Johannes Lehtinen.

Tutkijaverkoston raportissa muistutetaan, että aseviennit ovat aina myös hiljainen hyväksyntä ostajamaiden hallituksille. Silti on todennäköistä, että kaupankäyntiä arabimaiden kanssa jatketaan.

– Voi hyvin olla, että vienti Lähi-itään, erityisesti Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, jatkuu, koska sinne on olemassa tiiviit kauppasuhteet, Lehtinen arvioi.

Suomalaisen puolustusteollisuuden merkittävimmät vientituotteet ovat Patrian panssaroidut ajoneuvot sekä kranaatinheittimet.

Suomen sotatarvikeviennin yhteisarvo oli vuonna 2014 noin 223 miljoonaa euroa, eli suunnilleen saman verran kuin vuotta aiemmin.