Venäjällä hullun suositun herrasmieslajin MM-kisat Lappeenrannassa

Pyramidibiljardi on Venäjällä kansallispelin asemassa. Se on yksi monista biljardin muodoista ja vaatii pelaajaltaan äärimmäistä tarkkuutta.

urheilu
Pyramidibiljardin MM-kisat
Antje Tolpo/Yle

Halli on täynnä hiljaisia naisia ja miehiä siistit liiviasut yllään. Kukin kumartuu vuorollaan kilpailusuorituksensa ääreen. Tuomarit ja toimihenkilöt liikkuvat äänettömin askelin ja keskustelut käydään ääntä madaltaen. Urheilijoita ei haluta häiritä.

Kyse on pyramidibiljardin maailmanmestaruuskilpailuista. Laji on Suomessa melko tuntematon mutta itärajan takana suosio on huimaa. Tämänvuotiset MM-kisat käydään Lappeenrannan Rauhassa.

Laji kiinnostaa kotikatsomoissa

Lajin huimasta suosiosta Venäjällä ja entisissä Neuvostoliiton maissa kertoo paljon se, miten tv-kuvaa MM-kisoista lähetetään Venäjällä. Tv-kanava Sport 1 välittää kilpailuista kuusi erillistä lähetystä. Sunnuntaina kisattavan finaalin lähettäminen suorana on harkinnassa.

– Katsojamäärän odotetaan kanavan mukaan nousevan sataan miljoonaan, kertoo Jukka-Pekka Lähdevuori Suomen Biljardiliitosta.

MM-kisojen ulkopuolellakin pyramidibiljardi on yksi television katsotuimpia urheilulajeja Venäjällä. Lähdevuoren mukaan laji on naapurissa kansallispelin asemassa. Sama kuin Suomessa puhuttaisiin pesäpallosta.

– Lajin vaikuttajat ovat myös vaikuttavassa asemassa maan johdossa. Esimerkiksi Venäjän biljardiliiton puheenjohtaja on duuman jäsen.

Hillityt huippu-urheilijat

Pyramidibiljardi on yksi biljardin alalajeista. Ominaista sille on äärimmäinen tarkkuus. Pöydän kulmissa pallo kulkee kapeasta kolosta pussiin. Ylimääräistä tilaa pallon ja reunan väliin jää vain kolme milliä.

– Huiput harjoittelevat todella paljon, noin kahdeksan tuntia päivässä, kertoo kilpailunjohtaja Markku Koponen.

Hiljaiset naiset ja miehet elävät pidättyvästi myös vapaa-ajalla. Kilpailijoiden majapaikkana toimivassa kylpylähotellissa mennään ajoissa nukkumaan. Täydellistä tarkkuutta vaativa laji edellyttää kilpailijoilta lepoa ja keskittymistä.

– Arvostetuimpia ovat ne kilpailijat, jotka ovat tunnettuja kaikkein herrasmiesmäisimmästä käytöksestä, Markku Koponen kertoo.