1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Valehtelu, liioittelu ja henkiset huomioliivit eivät auta työpaikkahaastattelussa

Itsestä kertominen voi olla yllättävän vaikeaa. Siksi sitä pitää harjoitella. Oman tarinan kertominen työpaikkahaastattelussa alkaa tosiasioista.

Kuva: Marko Melto / Yle

Työpaikkaa hakeva pyöri tuolissa, katseli pitkin seiniä eikä puhekaan sujunut. Hänet tiedettiin kuitenkin työnäytteitten perusteella erittäin päteväksi hitsaajaksi. Tässä tapauksessa rekrytoija suositteli työnäytteen antamista haastattelun sijaan. Niin tehtiinkin. Taitava hitsaaja sai työpaikan ja on siellä tänäkin päivänä.

Tapaus on melko poikkeuksellinen, mutta joskus töitä saa näinkin. Rekrytoijat joutuvat arvioimaan paperisten todistusten lisäksi ihmistä itseään eivätkä kepulikonstit auta työnhakijaa. Valehtelu paljastuu.

– Karmeinta on, että jos se tapahtuu sen jälkeen kun työsopimus on allekirjoitettu. Kun luottamus on mennyt, sitä on vaikea palauttaa, sanoo Melina Niemi. Hän toimii Opteam-yrityksessä. Se on valtakunnallinen vuokratyövoimaa välittävä ketju, jolla on asiakkaita ulkomaillakin.

Jokaisella on oma tarinansa

Työpaikkaa hakevan pitää osata kertoa itsestään. Omakehu haisee, mutta se voi olla myös tuoksu – liioittelu ei kannata. Rajan veto voi tuntua vaikealta. Erityisen hankalalalta tuntuu usein itsensä kehuminen. 

– Erilaisten ominaisuuksien hahmottamisen omasta persoonasta voi aloittaa vaikka kysymällä niistä kavereilta tai vanhemmilta, entisistä työpaikoista ja niin edelleen. Pitää rakentaa itsestänsä stoori, jonka voi esittää luontevasti ja tiiviisti, Niemi neuvoo.

Pitää rakentaa itsestänsä stoori, jonka voi esittää luontevasti ja tiiviisti.

Melina Niemi

Rekrytointi on muutakin kuin suunniteltuja haastatteluja.

– Tulevan työnantajan voi kohdata vaikka hississä, teatterissa, taidenäyttelyssä, kassajonossa tai muissa vapaamuotoisissa tilanteissa, Niemi muistuttaa.

Ydin haarukoidaan monilla kysymyksillä

Alkeisiin kuuluu tietenkin siisteys ja käytöstavat. Yliampuva pukeutuminen suuntaan tai toiseen voi hämmentää, mutta ammattilaisella on keinonsa löytää villakoiran ydin.

– Samaa asiaa käsitellään monelta kantilta ja eri kysymysten kautta. Tätä ei haastateltava välttämättä edes huomaa.

Tärkeintä on, että  haastateltava on oma itsensä.

– Teeskentely paljastuu. Ja jos jännittää vallan vietävästi, senkin voi kertoa. Silloin tilannetta voidaan rentouttaa, Niemi sanoo.

Työpaikkahaastattelua kannattaa valmistella ja harjoitella.

– Esiintymistaitoa on mahdollista oppia, korostaa Niemi, jolla on yli kymmenen vuoden kokemus rekrytointialalta.

Työnantaja arvostaa monissa tehtävissä sosiaalisia taitoja.

– Varsinaiset työtehtävät voi oppia ja taitoja voi aina kartuttaa kunhan ensin päästään työn alkuun, muistuttaa ammattilainen.