1. yle.fi
  2. Uutiset

Mökkiläinen voi rentoutua mökillä ja kotona, mökkitalkkari tekee kausihuollot

Kesämökkien huollosta on muodostunut kannattavaa liiketoiminta. Yhä useampi mökkiläinen haluaa mennä kesäpaikkaansa lepäilemään ja nautiskelemaan ja huoltotyöt tilataan ammattilaisilta. Mökkien huoltoa tekevät sekä isommat kiinteistöhuollot että pienyritykset.

Kotimaan uutiset
Mökkitalkkari Juha Mutikainen pihatöissä.
Mökkitalkkari Juha Mutikaisen jäljiltä kakkosasunto on kunnossa kestä talvet. Paavo Koponen, Yle

Aika moni nauttii kesämökillä puuhastelemisesta. Mutta yhä useampi haluaa vain lepäillä ja nautiskella. Mökin hoitoon saakin ammattiapua. Esimerkiksi Savonlinnan Juvolan ja Oravin suunnalla mökkitalkkarina toimiva Juha Mutikainen aloitti kymmenkunta vuotta sitten ja nyt asiakkaita on useita kymmeniä.

– Osassa tehdään hyvinkin paljon töitä ja osassa vain kevätsiivous, sopimuksesta riippuen. Vaimon kanssa kahdestaan näitä tehdään. Viime kesä oli niin hyvä, että saatiin jälkikasvuakin työllistetyksi, Juha Mutikainen kertoo.

Asiakkaalle mökin huolto maksaa vähimmillään tyypillisesti 400 - 500 euroa vuodessa. Maksu perustuu tuntilaskutukseen, mutta esimerkiksi isommista rakennustöistä voidaan sopia muutakin.

Ympärivuotista puuhaa

Kesämökki on usein ympärivuotinen kakkosasunto. Etenkin silloin on mukava tulla maalle, kun lumityöt on tehty ja lämmöt säädetty.

– Sekin lisääntyy koko ajan. Mökit teknistyvät, on lämmitystä, sähköjä on enemmän ja internet -yhteydet ovat myös tätä päivää. Tekniset laitteet yleistyvät ja hinnat laskevat. Saa kameroita ja voi katsoa Helsingissäkin, että miltä mökkipiha näyttää.

Talvella mökkitalkkari tekee töitä myös kaukaisten etelän vieraiden mukavuuden hyväksi.

– Linnunpöntöt kuuluvat myös mökkitalkkarin hoitoon. Tammi- ja helmikuun pakkasilla, kun ei ole salmonellasta vaaraa, ne tyhjennetään ja puhdistetaan. On sitten etelän vieraiden hyvä tulla, Juha Mutikainen myhäilee.

Lue seuraavaksi