1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ennemmin töihin maailmalle kuin kortistossa Suomessa – Mies muutti työn perässä Romaniaan

Takana pitkä työura ICT-alalta, koulutus kunnossa ja suosittelijoita löytyi. Mutta kun töitä ei löytynyt Nokia-Suomen jälkeistä irtisanomisten buumia elävästä kotimaasta, pakkasi ylöjärveläinen Jonas Selkälä laukun ja lähti töihin maailmalle.

Työt veivät ylöjärveläisen Jonas Selkälän Romaniaan Kuva: Jonas Selkälä

Ensin vuosia töitä Nokian alihankkijalle, sitten töihin matkapuhelimia valmistaneelle Nokialle, josta yhtiön ulkoistusbuumin kautta töihin konsulttiyhtiö Accenturelle.

Jonas Selkälän ura Senior Managerina seisahtui heinäkuussa 2012 ja käteen jäi vapaaehtoinen irtisanoutumissopimus.

– Jäin pois Accenturelta, koska siellä ei mahdollisuuksia työllistymiseen enää ollut. Otin paketin, koska sellainen oli tarjolla.

Takaisku oli kova, mutta Selkälä ei jäänyt voivottelemaan työttömyyttään, vaan aloitti kiivaan työnhaun. Syntyi kymmenittäin työhakemuksia ja Selkälä viritteli työnhaun auki myös somekanavissa. Haastatteluihin tuli muutaman kerran kutsu, mutta sen pidemmälle ne eivät johtaneet.

Jäin pois Accenturelta, koska siellä ei mahdollisuuksia työllistymiseen enää ollut.

Jonas Selkälä

– Osaamista oli kaikenlaisesta, mutta ehkä en osannut tuoda osaamista esille tai sitten sitä ei tarvittu, Selkälä arvioi.

Selkälä arvelee ovien jääneen avautumatta paikoin hänen Nokia-taustansa takia.

– Pienillä yrityksillä oli käsitykseni mukaan ennakkoluuloja siitä, että ex-nokialainen haluaa toimia isoissa kuvioissa tai hän on niin rajautunut osaamisessaan, ettei häntä voi hyödyntää näissä tehtävissä.

Työttömyys turhautti

Kuukaudet vierivät ja mustetta kului, mutta työpaikkaa ei löytynyt. Joutilaisuus alkoi turhauttaa Selkälää.

– Kyllähän se hyvin mielenkiintoista aikaa oli. Voisi sitä kuvailla haastavaksi ja jopa turhauttavaksikin, Jonas muistelee menneille naurahtaen.

Selkälä tahtoi töihin, sillä laakereilla lepääminen ei ollut perheelliselle miehelle vaihtoehto.

– Kyllähän se töihin pääsy ja töiden tekeminen on niin iso osa omaa itseä. Työttömänä oleminen oli aika tuskallista aikaa. Aina haluaisi saada aikaiseksi jotain ja olla tekemässä jotain hyödyllistä.

Kun töitä ei löytynyt kotimaasta, päätti Selkälä laventaa hakua ulkomaille Eurooppaan, pääasiassa Pohjoismaihin, Englantiin ja Saksaan. Selkälällä olisi ollut mahdollisuus lähteä maailmalle, mutta se lippu jäi käyttämättä perhesyiden takia.

Kyllähän se töihin pääsy ja töiden tekeminen on niin iso osa omaa itseä.

Jonas Selkälä

– Ajattelin, että voisin löytää työpaikan ulkomailta ja toteuttaa taakse jääneen tavoitteen.

Welcome to Romania

Sitten vihreää valoa välähti, ja yllättäen Romanian suurimmalta ICT-yritys Bitdefenderiltä. Tarjolla oli vanhemman tuotepäällikön paikka.

– Romanian paikka alkoi viehättää, koska kyseinen maa ei ollut ennestään tuttu ja tarjoutui tilaisuus tutustua kyseiseen maahan ja sen kulttuuriin.

Kotona maailmalle lähteminen keskustelutti, mutta itse päätös Romaniaan lähtemisestä oli helppo tehdä, koska vaihtoehtona olisi ollut työttömyyden sietäminen.

– Kun tilanne oli se, että työpaikkaa ei ollut, eikä ollut näköpiirissäkään, niin se oli aika selvä tilanne.

Tässä mennään nyt päivä kerrallaan, Suomesta kaipaan perhettä.

Jonas Selkälä

Mies pakkasi kassinsa ja lähti, perhe jäi Suomeen.

– Aiemmin haaveissa oli saada perhe mukaan, mutta perheelle sidokset Suomeen ovat niin kovat, että tämä mahdollisuus ei ainakaan vielä ole olemassa. Oma haave on ehkä toteutumassa, mutta ei tämä nyt ihan sellaisenaan mennyt kuin aiemmin kaavailin.

– Työkulttuurissa on jonkin verran eroja Suomen ja Romanian välillä ja ihmiset ovat erilaisia, mutta perusrutiinit töissä ovat melko lailla samanlaisia, Selkälä kertoo työstään.

Vaikka arki rullaa nopeasti töitä tehdessä, koti-ikävä kalvaa Selkälää.

– Tässä mennään nyt päivä kerrallaan, Suomesta kaipaan perhettä. Varmasti jonain päivänä palaan Suomeen.