Hyppää sisältöön

Seitsemän lapsen somaliäiti ryöpyttää työnantajia ja somalimiehiä: Hävetkää!

Miten maahanmuuttajat saataisiin töihin? Vastaanottokeskuksissa työskentelevän somalitaustaisen Habiba Alin keinot liittyvät erityisesti somaliyhteisön arvoihin. Osansa arvostelusta saa myös Suomen kankea sosiaaliturvajärjestelmä. Kysyimme keinoja maahanmuuttajien työllistymiseen myös Etlan tutkijalta.

Habiba Ali Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Kultainen hammaskoru välkkyy valkoisessa hammasrivistössä, kun Habiba Ali, 29, hymyilee ilman vähäisintäkään merkkiä väsymyksestä.

– Herään aamulla kuudelta, että ehdin valmistella kaikki lapset lähtöä varten. Puoli kahdeksalta mennään. Kaksi pienempää koululaista pitää saattaa taksille ja sen jälkeen lähden viemään kolmea pienintä päiväkotiin. Kahdelle isoimmalle pitää vielä soittaa ja varmistaa, että he ehtivät kouluun, hän kuvaa aamurutiinejaan.

Miten töiden, lastenhoidon ja ystävien tapaamisen yhdistäminen oikein onnistuu?

– Se on vain järjestelyjutuista kyse. Äiti esimerkiksi on mahtava apu, kun on vaikka iltamenoja, sanoo Ali.

Aika monet kysyy työvoimatoimiston [suomen] kurssin jälkeen, että voidaanko me jatkaa kurssia, mutta se ei ole mahdollista.

Habiba Ali

Kun pyydän Alia kirjoittamaan taululle tärkeimmät keinot maahanmuuttajien työtilanteen parantamiseksi, hän ottaa ensimmäiseksi esiin murroksen, joka näyttää olevan käynnissä hänen kaltaistensa nuorten somalinaisten keskuudessa.

Moni Suomessa kasvanut somalinainen ei enää halua tyytyä pelkkään kotiäidin rooliin, vaan haluaa sekä perheen että työn. Ensimmäinen Alin ratkaisu on siis perhe- ja työelämän yhdistäminen. Hän antaa jopa käytännön vinkin nuorille somalinaisille:

– Kannattaa hankkia yksi, kaksi lasta heti parikymppisenä, niin suku jättää sut rauhaan. Kun lapset on hankittu, voit yhdistää siihen myös sitä työelämää.

Isoa perhettä ihannoidaan

Pienenä lapsena Suomeen tullut Habiba Ali kertoo eläneensä tavallisen suomalaisen nuoren elämää, kunnes hän meni naimisiin ja sai ensimmäisen lapsensa jo 18-vuotiaana.

Kotiäitivuosien ja avioeron jälkeen hän on käynyt töissä vajaat neljä vuotta. Nyt hän työskentelee vastaanottokeskusta pyörittävässä yrityksessä sekä asioimistulkkina.

Alin mukaan juuri kotiäitiyden ja ison lapsikatraan ihannointi somaliyhteisössä on naisten heikon työllistymisen taustalla.

– Kun sanon somaliäideille, että ehkä vielä menen naimisiin, mutta lapsia en enää halua, niin jo tämä on loukkaavaa. Mulle sanotaan että sähän olet vielä nuori ja voit saada vielä paljon lapsia.

Halusin näyttää tytöilleni, että voitte olla sekä äitejä että käydä töissä. Pojilleni halusin näyttää, että naisella voi olla monia rooleja.

Habiba Ali

Oman perheen perustaminen ja perhe-elämä tuntuivat Alistakin aluksi hyvältä, mutta vuosien varrella alkoi tuntua siltä, että ison perheen arjen pyörittäminen kasautui lähinnä naiselle, eikä mieheltä vaadittu yhtä paljon vastuuta.

– Sitten päätin, että mä eroan. Olin vielä kaksi vuotta kotona ennen kuin menin töihin.

Ali haluaa olla lapsilleen suomalaisia ja somalialaisia ihanteita yhdistävä roolimalli.

– Halusin näyttää mun tytöille, että te voitte olla sekä äitejä että käydä töissä. Pojilleni halusin näyttää, että naisella voi olla monia rooleja.

Työtä ja turvaa

Omien kokemustensa pohjalta Ali myös arvostelee myös suomalaisen sosiaaliturvan rakennetta.

– Sain paremmin tuloja silloin, kun olin kotona. Jos ei käy töissä, niin päiväkodit maksetaan, vuokra maksetaan, lääkkeet maksetaan, hän sanoo ja arvioi sosiaaliturvan vaativan muutoksia.

– Ainakin sen pitäisi olla niin, että jotakin pitää tehdä. Missä olikaan se olikaan, Saksassa vai Norjassa, että sä saat sosiaalituloja, ja sua autetaan löytämään työpaikka, josta sä saat jotain ekstraa.

Toiseksi keinoksi hän kirjaakin Sosiaaliturvan ja työnteon yhdistäminen.

– Se ainakin opettaa sen rytmin, että aamulla mennään töihin. Joku päivä sä et enää tarvitse sitä tukea.

Kahviloissa istuskeluun järkeä

Näytän hänelle somalimiesten työllistymiskäyrää ja korostan sen osoittavan ylöspäin, mutta hän ei ole tyytyväinen.

Kun olet musliminainen, ja sinulla on hame ja huivi, se näkyy heti.

Habiba Ali

– Hei, kymmenen vuoden jälkeen puolet on silti ilman työtä. Mun mielestä se on huolestuttavaa.

Tähän liittyen hän kirjoittaakin kolmannen työllisyyttä parantavan keinon: Hävetkää fadhikudir. Se tarkoittaa kahviloissa istuksimista.

– Jotkut miehet ei tietysti saa töitä, mutta joitakin ei edes hävetä, että he ei käy töissä.

Alin mielestä esimerkiksi arabit tai kosovolaiset miehet kilpailevat siitä, kenellä on paras työ tai hienoin auto.

– Tän mä haluaisin korjata meidän yhteisössä, hän sanoo.

Huivin käyttöön ymmärrystä työpaikoilla

Ali ei siis epäile tökkiä oman yhteisönsä kipupisteitä, mutta myös erityisesti naisiin kohdistuvat arkipäivän ennakkoluulot saavat kyytiä. Ali kertoo tuohtuneesti musliminaisesta, joka sai potkut, koska ei luopunut huivistaan.

– Kun olet musliminainen, ja sinulla on hame ja huivi, se näkyy heti. Jos olet muslimimies, erona on vain ihonväri, hän sanoo.

Kannattaa hankkia yksi, kaksi lasta heti parikymppisenä, niin suku jättää sut rauhaan.

Habiba Ali

Ali ihmettelee myös, minkä työn tekemistä huivin päässä pitäminen todella estää. Hänen uskonnollisen vakaumuksensa mukaan nimenomaan hiusten peittäminen on pyhä asia, ja toivoo että työnantajat voisivat osoittaa asiassa ymmärrystä.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi huivin värille tai materiaalille ei ole vaatimuksia, joten sopiva malli löytyy varmasti erilaisiin työtehtäviin.

Suvaitsevaisuutta työelämään, hän muotoilee neljännen, työnantajille suunnatun ratkaisun.

Ali itse puhuu lähes täydellistä suomea, ellei sitten stadilaista vivahdetta lasketa virheeksi. Hänen mielestään kielen oppiminen on työllistymisen avainasia, mutta nykyisellään maahanmuuttajille suunnattu kielenopetus on kehnolla tolalla.

– Suomen opetusta tulee liian myöhään ja sitä annetaan liian vähän. Aika monet kysyy työvoimatoimiston kurssin jälkeen, että voidaanko me jatkaa kurssia, mutta se ei ole mahdollista.

Viides ratkaisu on siis Kielenopetus kuntoon. Alilla riittäisi enemmänkin ehdotuksia, mutta tällä kertaa viisi saa riittää.

–  Mä vannon, että näillä jutuilla somalien työkäyrä nousee, hän hymyilee ja kiiruhtaa hakemaan lapsiaan päiväkodista.