Kasvu Open sparrauskilvan voitot Kajaaniin ja Espooseen – kunniamaininta nollapäästöiselle sähköautolle

Valtakunnallisen yritysten sparrauskilpailu Kasvu Openin päävoittajat ovat energiatehokkuutta parantava Fourdeg Espoosta ja kajaanilainen pelifirma Critical Force Entertainment. Kunniamaintoja jaettiin kaksi. Raaseporilainen Toroidion Oy palkittiin huipputehokkaan ja täysin ympäristöystävällisen sähköauton kehittämisestä. Jyväskyläläinen BioGTS nappasi kunniaa uuden sukupolven biokaasu- ja biodiesellaitoksista.

talous
Kasvu Openin palkinnot menivät Espooseen, kajaaniin, Jyväskylään ja Raaseporiin.
Arvo Vuorela / Yle

Start up-sarjan voittaja Fourdegin tuote parantaa kaukolämmitetyn kiinteistön ja kaukolämpöverkon energiatehokkuutta. Rakennuksen jokaista huonetta voidaan lämmittää oikeaan aikaan ja oikealla energiamäärällä. Fourdegin älytermostaatit ovat langattomasti yhteydessä verkkopalveluun. Yhtiö tähyää saman tien myös ulkomaisille markkinoille.

– Suomen jälkeen viemme bisnesmallin Ruotsiin ja laajemmin Eurooppaan, kertoo Fourdegin perustaja ja toimitusjohtaja Markku Makkonen.

Tuomariston mukaan Fourdegissa ilahdutti se, että yritys ei tyydy vain omalla myynnillä saatuun osuuteen vaan haluavat todella kasvaa.

Pelin prototyyppiä ladattu 25 miljoonaa kertaa

Start Again -sarjan voittanut pelifirma edustaa tuomariston mukaan suomalaisen pelialan kypsymisestä. Vuonna 2010 perustettu Critical Force Entertainment kehittää usean pelaajan online -pelejä monille alustoille, erityisesti mobiililaitteille.

Pelaajat maksavat halutessaan.

Kimi Sulopuisto

CFE:n uuden Critical Ops –pelin arkkitehtuuri, grafiikka, tulovirtojen mallinnus ja palvelinratkaisut vastaavat nykypelaajien ja laitteistojen korkeita vaatimuksia. Tämä näkyy muun muassa siinä, että pelin prototyyppiä on ladattu jo 25 miljoonaa kertaa. Pelaajista peräti puolet siirtyy prototyypistä seuraavaan versioon.

Ilmaisen Critical Ops –pelin idea on fiiliksen kautta saada räisikintäpelin suosio nousuun myös mobiilipelaamisessa.

– Tavoitteemme ovat tyytyväiset pelaajat. Pelikokemusta ei keskeytetä missään vaiheessa, ja videoiden katsominen on vapaaehtoista. Pelaajat maksavat halutessaan käyttämiensä aseiden tuunaamisesta, sanoo suunnittelija Kimi Sulopuisto.

Tuomaristo tutki Critical Force Entertainmentin tarkasti ja toteaa, että kasvun kynnyksellä oleva yrityksen bisnes on kunnossa eikä se ole pelkkä lupaus. Yrityksellä on iso aktiivinen pelaajakunta, joka on pystytty aktivoimaan uuden pelin pelaajaksi. Tuomariston mukaan nuorten kajaanilaisten yritys tulee muuttamaan koko free to play -genreä.

Toroidionin sähköautoon kehitettyä tekniikkaa voidaan käyttää skoottereista laivoihin.
Toroidionin sähköautoon kehitettyä tekniikkaa voidaan käyttää skoottereista laivoihin.Arvo Vuorela

Sähköauto Toroidionille kunniaa

Jyväskyläläissyntyisen Pasi Pennasen ja Toroidion Oy:n kehittämä uuden tekniikan sähköauto noteerattiin Kasvu Openissa kunniakirjalla. Toroidionin erikoisuus on, että sen voimalinjan voi skaalata periaatteessa mihin tahansa laitteeseen - henkilöautosta rekkaan tai laivaan. Voimalinja on lisensoitavissa maailmanlaajuisesti. Uudella patentoidulla tekniikalla sähköautosta on saatu erittäin tehokas ja nollapäästöinen.

Öljyä ei tarvitse polttaa päästöksi taivaalle.

Pasi Pennanen.

– Maailmassa valmistetaan yli 300 miljoonaa ajoneuvoa vuosittain. Öljyä ei tarvitse polttaa päästöksi taivaalle. Toroidion on kasvun polkunsa alussa. Meillä on resepti koko planeetan liikkumiseen täysin ympäristöystävällisesti, vakuuttaa toimitusjohtaja Pasi Pennanen.

Tuomariston mukaan Toroidion Oy:n kasvupotentiaali on huikea, kun tuote saadaan markkinoille. Hyperurheiluauton markkinointi huhtikuun Monacon julkistuksen jälkeen on tuonut hankkeelle potkua. Toroidion ei ole pelkkä yksittäinen auto, vaan uusi voimalinjainnovaatio. Ympäristösäädösten kiristyessä keksinnöllä voi olla valtava vaikutus maailmanlaajuisesti.

Pasi Pennasen tavoitteena on, että nollasta kahteensataan neljässä sekunnissa kiihtyvä sähkönsininen urheiluauto osallistuu Le Mansin 24-tunnin ajokisaan

Ratkaisee olennaista ongelmaa maailmassa

Jyväskyläläinen BioGTS Oy sai kunniamaininnan tehdasvalmisteisista uuden sukupolven biokaasu- ja biodiesellaitoksta. Yrityksen patentoitu ratkaisu mahdollistaa eloperäisen jätteen käsittelyyn ja hyödyntämiseen uusiutuvana energiana. BioGTS tavoittelee 30 miljoonan euron liikevaihtoa vuodelle 2018. Agenttisopimuksia on jo 44 maassa ja tarjouskanta noin 600 miljoonaa euroa.

Me mullistamme bisneksen jätteenkäsittelyssä.

Annimari Lehtomäki

Tuomariston mukaan BioGTS:ssä vakuutti kasvuvauhti ja tekemisen meininki ja se, että yritys on ratkaisemassa olennaista ongelmaa maailmassa.

– Biohajoavan jätteen maailmanlaajuinen markkina on yli 200 miljardia ja kasvaa koko ajan. Me mullistamme bisneksen jätteenkäsittelyssä, julistaa kehitysjohtaja Annimari Lehtomäki.

Kasvu Open tuomaristossa istuivat puheenjohtaja Pekka Pirttiahon Mega Electronicsista, Juho Risku Butterfly Venturesista, Marika Af Enehjelm Suomen pääomasijoitus FVCA:sta, Jaakko Salminen yksityissijoittajien järjestö Fibanista, Sanna-Mari Hynninen Kasvun Roihusta ja pääomasijoittaja ja hallitusammattilainen Juho Lipsanen.

Kasvu Open –menetelmän ovat kehittäneet Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu ja yritykset yhdessä. Mallissa yritysten tueksi tuodaan laaja ja osaava liike-elämän asiantuntemus. Tänä vuonna Kasvu Open on on tarjonnut ilmaista asiantuntija-apua 450 yritykselle. Tästä joukosta seuloituivat tuoreet voittajat.