Lenin-patsas muuttui Darth Vaderiksi Odessassa

Huhtikuussa hyväksytty laki kieltää kommunistisen propagandan Ukrainassa, mutta paikalliset asukkaat eivät halunneet tuhota Leniniä esittävää patsasta.

Ulkomaat
Darth Vaderia esittävä patsas ja kolme Tähtien sota -elokuvien hahmoja esittäviä ihmisiä.
Tähtien sota -elokuvien hahmoiksi pukeutuneet ihmiset osallistuivat Darth Vaderiksi muuttuneen Lenin-patsaan julkistamistilaisuuteen Odessassa 23. lokakuuta.Volodymyr Shuvayev / AFP / Lehtikuva

Ukrainalaisessa Odessan kaupungissa sijaitseva Neuvostoliiton perustajiin kuuluvaa Vladimir Leniniä esittävä patsas muutettiin näyttämään Darth Vaderilta, jotta patsasta ei tarvitsisi hävittää.

Patsas piti siirtää pois huhtikuussa hyväksytyn kommunistisen propagandan kieltävän lain vuoksi, mutta patsaan tuhoamisen sijaan se muokattiin näyttämään Tähtien sota -elokuvien hahmolta.

Lain myötä satoja Leniniä esittäviä patsaita siirrettiin pois ympäri maata.

– Lain hyväksymisen jälkeen meidän oli päätettävä, mitä patsaalle tehtäisiin. Rehellisesti sanottuna, en pitänyt ajatuksesta, että se olisi tuhottu, joten kehitimme toisenlaisen ratkaisun, uuden patsaan valmistanut paikallinen taiteilija Oleksandr Milov sanoi.

Darth Vaderia esittävä patsas.
Leniniä esittävä patsas jätettiin ehjäksi uusien osien alle.Volodymyr Shuvayev / AFP / Lehtikuva

Patsaaseen lisättiin uusia osia niin, että alkuperäinen Lenin on edelleen ehjänä uusien osien alla. Ilmeisesti kuitenkin Leninin pää korvattiin Darth Vaderin päällä ja muu ruumis maalattiin mustaksi. Paikallisen tehtaan pihalla sijaitseva patsas julkistettiin virallisesti perjantaina.

Lenin-patsas oli vuosien saatossa kärsinyt vahinkoja ja Milovin piti vahvistaa sitä, jotta uudet osat voitiin kiinnittää siihen. Ne on valmistettu metalliseoksesta ja kiinnitetty Leninin vartaloon ulkotiloissa käytettävällä vahvalla liimalla.

Ukrainan vaaleissa on ollut ehdolla useita Darth Vadereita

– Idea tuli kuin itsestään, sillä Darth Vader on ollut Ukrainassa esillä niin paljon viime vuosina, Milov sanoi.

Darth Vaderina esiintyneet hahmot ovat viime vuosien aikana asettuneet ehdolle esimerkiksi parlamentti-, pormestarin ja jopa presidentinvaaleissa.

Presidentiksi pyrkineen Darth Vaderin ehdokkuus hylättiin sen jälkeen, kun hän ei suostunut esittämään vaaliviranomaisille oikeaa nimeään ja henkilöpapereitaan. Darth Vaderia esittävät hahmot ovat pyrkineet myös ainakin Kiovan ja Odessan pormestarinvirkoihin ja sunnuntaisissa paikallisvaaleissa on jälleen ehdokkaana Odessan pormestariksi eräs Darth Vader.

Myös viime vuoden parlamenttivaaleissa ehdokkaana ollut Darth Vader kampanjoi näyttävästi pääkaupunki Kiovassa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset