Havaintoja Länsi-Suomessa: Kirkas tulipallo lensi taivaalla

Tähtitieteellisen seuran Ursan Taivaanvahti-järjestelmään on ilmoitettu illalla useita havaintoja taivaalla näkyvästä valoilmiöstä. Expressen-lehden mukaan taivaalla liikkunut tulipallo on säikäyttänyt ihmisiä Tukholman seudulla.

Kotimaa

Länsi-Suomessa on tehty illalla useita havaintoja kirkkaasta tulipallosta taivaalla. Havaintoja loistavasta taivaankappaleesta on ilmoitettu Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään kello kahdeksan maissa muun muassa Raumalta, Turusta ja Raisiosta.

Havainnoille yhteistä on se, että kappale on nähty länsi-lounaassa. Kappale on ollut katoamishetkellä melko matalalla lähellä horisonttia. Lennon kestoksi on ilmoitettu muutama sekunti, kertoo Ursan Artjärven havaintokeskuksen koordinaattori Jukka-Pekka Teitto.

– Tämä avaruudesta tullut kappale on ollut lähinnä Ruotsin yläpuolella, Teitto arvioi.

Palava meteori näkyy kauas

Teiton mukaan vastaavanlaisia tulipalloja eli meteoreja havaitaan Suomessa viikottain. Ne syttyvät palamaan ilmakehässä noin sadan kilometrin korkeudella ja näkyvät varsin laajalla alueella.

Yleensä meteorit sammuvat koostaan ja tulokulmastaan riippuen jossain 50-60 kilometrin korkeudella. Pääsääntöisesti ne myös palavat loppuun niin, että jäljelle ei jää juuri muuta kuin tuhkaa, Teitto kertoo.

– Jos kappale on suurempi, niin siitä saattaa tulla jotain maapallon pinnalle asti. Silloin puhutaan meteoriitista, kun maapallon pinnalta löydetään jonkinlainen avaruudesta lähtöisin oleva kappale.

Ihmiset säikähtivät Ruotsissa

Teitto arvioi, että meteori on luultavasti ollut Ruotsissa esimerkiksi Tukholman korkeudella huomattavan kirkas ja näyttävä näkymä.

Expressen-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan mystinen valoilmiö on pelästyttänyt ihmisiä Tukholman seudulla. Silminnäkijät kuvailivat näkyä esimerkiksi suureksi taivaalta putoavaksi tulipalloksi ja salamaksi.

Ruotsin televisio SVT kertoi Twitterissä, että useat ihmiset myös Kalmarissa ja Öölannissa ovat nähneet valoilmiön taivaalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.