Pelätty ennätyshurrikaani riepottelee Meksikoa – "Älkää lähtekö ulos"

Hirmuhurrikaani on laantunut ykköskategoriaan, mutta jatkaa matkaansa Meksikon halki hitaasti pohjoiseen. Tähän mennessä pahiten ovat kärsineet Jaliscon, Coliman ja Nayaritin osavaltiot. Todellisia tuhoja päästään arvioimaan vasta aamulla.

Ulkomaat
Puut heiluvat ja vettä sataa.
Videossa näkyy hurrikaanin voima La Manzanillassa Meksikon länsirannikolla.

Pelätty hirmumyrsky Patricia rantautui Playa Perulan rantakaupunkiin Jaliscon osavaltioon iltakuudelta paikallista aikaa. Patricia iski mantereelle ennustetusti täydessä kategoria viiden voimassaan. Hurrikaanin keskituulennopeus oli 85 metriä sekunnissa, mutta puuskissa tuulennopeus ylitti hirmuvauhdin, 105 metriä sekunnissa.

30 kilometrin päässä Perulasta sijaitseva tärkeä vientisatama Manzanillo koki pahoja vaurioita. Satamajohtaja Jaime Peñan arvion mukaan 30 prosenttia sataman rakenteista on tuhoutunut.

Katkenneita teitä ja tulvivia patoja

Useita teitä on suljettu huonojen sääolosuhteiden vuoksi. Myrskytuulet ovat heitelleet autoja katoilleen sekä katkoneet puita ja sähkötolppia.

Maanvyöry aiheutti Michoacan-Colima valtatien osittaisen sulkemisen. Myös Guerreron osavaltiossa on ollut maanvyöryjä.

Jaliscossa puolestaan tulvii 14 suurta patoa ja toiset 14 ovat tulvariskin alla. Tukkeutuneet viemärit aiheuttavat tulvia kaupunkialueilla.

Hurrikaani Patricia iski Meksikon Tyynenmeren rannikolle 23. lokakuuta. Nasan astronautti Scott Kelly ikuisti hurrikaanin kansainväliseltä avaruusasemalta.
Hurrikaani Patricia iski Meksikon Tyynenmeren rannikolle 23. lokakuuta. Nasan astronautti Scott Kelly ikuisti hurrikaanin kansainväliseltä avaruusasemalta.Scott Kelly / Nasa / EPA

Turistit turvassa

Riskialueella oli Meksikon viranomaisten mukaan 15 000 turistia, joista 40 prosenttia ulkomaalaisia. Noin puolet turisteista saatiin evakuoitua ennen hurrikaanin rantautumista ja jäljelle jääneille on järjestetty erityisiä suojia alueen hotelleihin ja kouluihin.

Silminnäkijöiden mukaan Puerto Vallartan suosittu turistikaupunki ilmeisesti säästyi pahimmilta tuhoilta.

Myrsky pyyhkinee ohi pääkaupungin

Yli 20 miljoonan asukkaan Mexico Cityn laakso säästyy näillä näkymin suuremmilta tuhoilta. Hurrikaani Patrician odotetaan ohittavan kaupunki kaukaa länsipuolelta ja heikkenevän jatkaessaan matkaansa kohti Yhdysvaltoja.

Hurrikaani kuitenkin aiheuttaa kovia sateita ja haastavia sääoloja lähes koko maahan vielä huomisen päivän.

"Älkää lähtekö ulos, pysykää suojassa"

Viranomaiset pyytävät tuhoalueiden ihmisiä pysymään sisätiloissa ja odottamaan lisätietoja. Presidentti Enrique Peña Nieto on esiintynyt runsaasti julkisuudessa varoittamassa ihmisiä myrskyn vaaroista. Sama viesti kuuluu niin radiosta kuin televisiosta.

– No salgan, protejanse. Älkää lähtekö ulos, pysykää suojassa, kirjoitti presidentti Peña Nieto Twitter-viestissä.

Useat Yhdysvaltain poliitikot presidentti Barack Obamaa myöten ovat sosiaalisessa mediassa ilmaisseet myötätuntonsa. "Ajatukseni ovat kanssanne" kirjoitti Hillary Clinton juuri ennen Patrician rantautumista.

Ihmiset eivät tahtoneet jättää kotejaan

Hurrikaani Patricia muodostui ennätysmäisen nopeasti ja viranomaisille jäi vain vuorokausi aikaa valmistautua. Armeija ja poliisi yhdistivät voimansa nopeasti ja evakuoivat tuhansia asukkaita vaara-alueilta.

Kouluja, lentokenttiä ja satamia suljettiin pitkin rannikkoa. Evakuoiduille ihmisille rakennettiin 1700 väliaikaista suojaa. Ongelmia aiheuttivat evakuoitavat, jotka eivät uskoneet myrskyn tuhovoimaan, eivätkä halunneet lähteä kodeistaan.

Tuhot arvioimatta, avustustoimet käynnissä

Meksikon viranomaiset ovat lähettäneet tuhoalueille jo rekkalasteittain apua ja lisää kerätään koko ajan. Hallitus on myös aloittanut työllistymisohjelman, jolla pyritään nopeuttamaan jälleenrakennusta. Tuhojen todellinen laajuus on silti vielä täysi arvoitus.

Anna Karatvuo
Veracruz, Meksiko