1. yle.fi
  2. Uutiset

Apulannan ensimmäinen menestyskeikka - fanit ulos ikkunan kautta

Syksyllä -95 Korian nuorisoseurantalo oli tupaten täynnä, kun yli 700 ihmistä saapui kuuntelemaan Apulantaa. Tungoksessa ei pystynyt kulkemaan ja väki pääsi ulos ainoastaan avatun ikkunan kautta. Lauantaina 20 vuoden takainen ilta päätyy elokuvaan.

Kotimaan uutiset
Tuukka Temonen lavalla Apulannan keikalla 90-luvun puolivälissä
Tuukka Temonen lavalla Apulannan keikalla 90-luvun puolivälissäTuukka Temosen arkisto

Apulanta-yhtye perustettiin vuonna 1991 ja itsensä se löi läpi syksyllä -95. Konkreettinen paikka suosion räjähtämiselle oli Elimäellä, Korian nuorisoseurantalossa. Siellä oli bändin ensimmäinen menestyskeikka.

– Väkeä paikalla oli yli 700. Kaikki eivät mahtuneet kerralla sisään ja salissakin tungos oli niin valtava, ettei siellä oikein päässyt edes liikkumaan, muistelee Iipu Heinola, joka kuului tuolloin keikan järjestäneeseen Elimäen musiikkiyhdistykseen.

– Avasimme yhden ikkunan, josta ihmiset pääsivät hyppäämään lumihankeen, jos halusivat mennä ulos.

Heinolan mukaan he buukkasivat tuolloin mielellään nousevia bändejä.

– Mutta yhtään en muista mistä olimme saaneet tietää Apulannasta. Kai me olimme jostain kuultu, että Heinolan pojat osaavat soittaa, nauraa Heinola.

"Meistä tykkäsivät muutkin kuin omat vanhemmat"

Apulanta-yhtyeen silloinen jäsen Tuukka Temonen seisoo Korian nuorisoseurantalon lavalla miettiväisen näköisenä. Hän ei ole ollut paikalla kahteenkymmeneen vuoteen eli tuon vuoden -95 keikan jälkeen.

– Omissa muistoissa paikka on ollut aivan erilainen. Minusta lava oli korkeampi ja tosi paljon leveämpi. Mutta kyllä se tällainen oli. Se ilta oli meille niin iso ja merkittävä, että se kasvoi myös mielessä, miettii Temonen.

Se ilta oli meille niin iso ja merkittävä, että se kasvoi myös mielessä

Tuukka Temonen

– Sinä iltana me ensimmäisen kerran tajusimme, että ihmiset pitävät meidän musiikista - muutkin kuin omat vanhemmat. Porukka ei vain pällistellyt vaan eli mukana ja tunsivat meidän kappaleet. Meidän piti muun muassa esittää kappale “Mitä kuuluu” kahteen otteeseen, mikä oli todella poikkeuksellista Apulanta-orkesterille!

– Olimme täysin häkeltyneitä siitä suosiosta.

Suosion räjähtämisestä hän kiittelee Jyrki-ohjelmaa.

– Meidän musiikkivideo oli soinut muutaman kerran ohjelmassa ja sieltähän se suosio lähti. Oikeastaan kaikki esiintyjät, jotka soivat ja näkyivät Jyrkissä, niistä tuli isoja juttuja, toteaa Temonen.

Avustajia paikalle ysärihengessä

Tuukka Temonen on palannut Korian nuorisoseurantalolle, koska siellä kuvataan päätöskohtaus Apulannan alkuvuosista kertovaan elokuvaan. Kohtaus kertoo juuri tuosta samaisesta keikkaillasta. Temonen toimii elokuvan ohjaajana. Paikalle on pyydetty avustajia keikkayleisöksi ja väkeä on tulossa satamäärin.

– Avustajien pitää näyttää 90-lukulaisilta. Eli päälle vaatteet, joita tuolloin pidettiin, opastaa Temonen.

– Älypuhelimet ovat kiellettyjä, mutta jos kotoa löytyy vanha pokkarikamera, niin se mukaan ehdottomasti.

Elokuvaa on kuvattu parisen kuukautta ja avustajia on ollut mukana jo muutamassa aiemmassa kohtauksissa. Temosen mukaan paikalla on ollut Apulanta-faneja ja tunnelma sen mukainen.

-Tapahtumissa on ollut aika voimakas kollektiivinen kokemus Apulannasta, 90-luvun alusta ja lamasta. Ihmiset ovat sanoneet, että on ollut kiva elää sitä aikaa uudelleen - näin turvallisen matkan päästä.

Teit meistä kauniin -elokuva saa ensi-iltansa 9.9.2016

Lue seuraavaksi