BBC: Ukrainan ja Venäjän väliset suorat lennot kielletään ensi yöstä alkaen – "Hulluutta"

Ukraina ja Venäjä yrittävät vielä järjestää neuvotteluja lentokiellosta, mutta toistaiseksi turhaan.

Ulkomaat
Venäläisen Transaero-yhtiön lentokone Kiovan kansainvälisellä kentällä Ukrainassa 27 syyskuuta 2015.
Venäläisen Transaero-yhtiön lentokone Kiovan kansainvälisellä kentällä Ukrainassa 27 syyskuuta 2015. Roman Pilipey / EPA

Ukrainan ja Venäjän väliset suorat lennot kielletään lauantaina keskiyöllä, yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Reitillä on ollut jopa 70 000 matkustajaa kuukaudessa.

Ukraina kieltää venäläisten lentoyhtiöiden toiminnan, koska se haluaa rangaista Venäjää Krimin niemimaan valtauksesta ja Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten kapinallisten tukemisesta. Pääministeri Arseni Jatsenjuk ilmoitti kiellosta syyskuun 25. päivänä.

Venäjä kutsui lentoyhtiöiden toiminnan kieltämistä aluksi "hulluudeksi", mutta päätti sitten kieltää ukrainalaisten lentoyhtiöiden toiminnan Venäjällä vastavetona Ukrainan pakotteelle.

Venäjän liikenneministeriö laskee, että lentotoiminnan lakkauttaminen maksaa kummallekin maalle lähes sata miljoonaa euroa vuodessa lipputulojen menetyksinä. Lentojen lakkauttaminen suututtaa matkustajia.

– Hallitus tekee asioita, ja ihmiset kärsivät, ukrainalainen Alexander Višnevski sanoi.

Hän palasi vierailulta Venäjällä asuvan vaimonsa ja tyttärensä luona.

– Minulle Venäjä ja Ukrainan ovat kuin yksi ja sama maa. Puolet Ukrainasta on naimisissa venäläisten kanssa. Tämä on hölynpölyä, Višnevski sanoi.

Ukraina ja Venäjä yrittävät vielä järjestää neuvotteluja lentokiellosta, mutta toistaiseksi turhaan. Mikäli lentokielto astuu voimaan keskiyöllä, lentomatkustajien pitää jatkossa lentää maasta toiseen kolmannen maan kautta tai matkustaa junalla.

Ukraina sallii jatkossakin venäläisten kaupallisten koneiden lentämisen ilmatilansa yli, kunhan ne eivät kuljeta sotilasvarusteita tai sotilaita.