Ruotsin poliisi ottanut oppia Suomen kouluampumisista – Toimi Trollhättanissa hyökkäävästi

Ruotsin poliisi on kouluttautunut kouluhyökkäysten varalta vuodesta 2009 lähtien.

Ulkomaat
Naamioitunut mies hyökkäsi Kronan-kouluun Trollhättanissa 22. lokakuuta 2015.
Naamioitunut mies hyökkäsi Kronan-kouluun Trollhättanissa 22. lokakuuta 2015.Björn Larsson Rosvall / EPA

Poliisit eivät epäröineet saapuessaan Trollhättanin Kronan-kouluun. He keskittyivät täysin hyökkääjän taltuttamiseen. Ruotsin poliiseja on koulutettu useita vuosia mahdollisten kouluhyökkäysten varalta. Oppia on otettu muun muassa Suomen aiemmista kouluampumisista, kertoo sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Poliisikomentaja Niclas Hallgrenin mainitsee erityisesti Jokelan kouluampumisen vuonna 2007. Sillä aikaa, kun poliisi eristi koulualueen, Pekka-Eric Auvinen kulki luokasta luokkaan ampuen oppilaita.

– Joissakin kouluampumistapauksissa voi huomata, että poliisi keskittyi erikoisryhmän rakentamiseen, joka ottaisi tekijän kiinni. Mutta se on kestämätöntä. Siihen menee liikaa aikaa, Hallgren sanoo.

Trollhättanissa ensimmäisinä hälytykseen vastanneet kaksi poliisipartiota menivät suoraan koulun sisälle.

– Paikan päällä on reagoitava hyökkäävästi, ja juuri niin poliisipartiot tekivät. He ohittivat uhrit ottaakseen kiinni tekijän.

Ruotsin poliisi on kouluttautunut kouluhyökkäysten varalta vuodesta 2009 lähtien. Harjoitukset ovat tähdänneet siihen, että poliiseilla on henkinen valmius mennä tilanteisiin hyökkäävästi. Hallgren kiitteleekin Trollhättanin poliiseja hyvästä toiminnasta. Hän uskoo, että nopea toiminta saattoi pelastaa ihmishenkiä.

– Sitä ei ole mahdotonta. Jos poliisit olisivat odottaneet lisäresursseja, siihen olisi mennyt aikaa. Ja ajan mukana riskitekijät kasvavat.

Aiempia rasistisia väkivaltarikoksia Ruotsissa

Vuonna 1986 skinit potkivat 21-vuotiaan Ronny Landinin kuoliaaksi Nynäshamnissa Tukholman eteläpuolella.

Vuonna 1990 18-vuotias uusnatsi puukotti homoseksuaalisen miehen kuoliaaksi Göteborgissa.

Vuonna 1995 19-vuotias uusnatsi puukottti homoseksuaalisen miehen kuoliaaksi Västeråsissa. Samana vuonna uusnatsit murhasivat 14-vuotiaan koulupojan Kungälvissä Göteborgin lähellä ja rasistit tappoivat Norsunluurannikolta kotoisin olevan 25-vuotiaan miehen Klippanissa Skånessa. Lasermiehenä tunnettu John Ausonius tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja kymmenestä murhayrityksestä. Ausoniuksen kaikki uhrit olivat maahanmuuttajataustaisia.

1997 uusnatseiksi ja satanisteiksi itseään kutsuvat miehet murhasivat homoseksuaalisen algerialaisen. Samana vuonna 25-vuotias uusnatsi tuomittiin 60-vuotiaan homoseksuaalisen miehen murhaamisesta.

Vuonna 1999 uusnatsit murhasivat kaksi poliisia Malexanderissa. Kaksi uusnatsia murhasi ammattiliitossa aktiivisesti toimineen syndikalistin. Nackassa Tukholman kupeessa räjähtää autopommi, joka oli suunnattu kahta uusnatsiryhmiä tutkivaa toimittajaa vastaan.

Vuosien 2003 ja 2010 välillä sarja-ampuja Peter Mangs murhasi kaksi ihmistä ja yritti murhata kahdeksan muuta Malmössä.

Vuonna 2013 Uusnatsistiseen Ruotsalaisten puolueeseen kuuluvat henkilöt pahoinpitelivät kaksi naista ja miestä Malmössä.

Vuonna 2015 25-vuotias mies teki kolme puukkohyökkäystä Norrköpingissä. Kaksi uhreista haavoittui hengenvaarallisesti. Tekojen motiivi oli uhrien etninen tausta. Uusnatseja kartoittavan Expo-säätiön mukaan Ruotsissa on viimeisten 18 kuukauden aikana tehty 76 kerjäläisiin kohdistunutta hyökkäystä. Hyökkäysten motiivien uskotaan olevan rasistisia. Lähde: Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).