1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin pääministeri: Haluamme, että EU jakaa pakolaistaakkamme

Ruotsin maahanmuuttovirasto arvioi, että maahan saapuu tänä vuonna 190 000 turvapaikanhakijaa. Jos kaikki EU-maat ottaisivat vastaan suhteellisesti yhtä paljon turvapaikanhakjoita, niihin sijoitettaisiin kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Ulkomaat
Ruotsin pääministerin mielestä maa kantaa kohtuuttoman suurta pakolaistaakkaa.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin mielestä maa kantaa kohtuuttoman suurta pakolaistaakkaa. Ruotsin hallitus pyytää EU-komissiota sijoittamaan osan turvapaikanhakijoista muihin EU-maihin.Wolfgang Kumm / EPA

Ruotsi haluaa, että Euroopan unioni osallistuu Ruotsin pakolaistaakan jakamiseen, kertoo pääministeri Stefan Löfven sanomalehti Dagens Nyheterin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Ruotsi haluaa siis samalla viivalle kuin Italia ja Kreikka, joista EU siirtää pakolaisia muihin jäsenmaihin.

– Ruotsi voi ehkä päättää, että haluamme osaksi turvapaikanhakijoiden jakojärjestelmää. Se voi tarkoittaa, että pakolaisia siirretään Ruotsista toisiin EU-maihin. Ruotsi ei voi kantaa suhteettoman suurta taakkaa, Löfven sanoo.

Ruotsin maahanmuuttovirasto arvioi, että maahan saapuu tänä vuonna 190 000 turvapaikanhakijaa. Näistä jopa 40 000 on yksin saapuvia alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Pääministeri Stefan Löfven on keskustellut EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin kanssa turvapaikanhakijoiden valtavasta määrästä.

– Ei ole kohtuullista, että Ruotsi kantaa näin suuren vastuun. Olemme ylivoimaisesti suurin vastaanottajamaa suhteessa väestömäärään. Tilanne ei voi jatkua, Löfven sanoo.

– Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut dramaattisesti viimeisten kuuden, seitsemän viikon aikana, eikä tilanne ole kestävä. Olen lähettänyt EU:lle selkeän signaalin, että tilanne ei voi jatkua tällaisena.

Stefan Löfven kertoo esitelleensä Euroopan johtajille laskelmiaan siitä, kuinka paljon muut EU-maat joutuisivat ottamaan vastaan pakolaisia, jos ne ottaisivat suhteessa yhtä paljon kuin Ruotsi.

– Se vastaisi kahdeksaa miljoonaa ihmistä EU-tasolla. Kaikki ymmärtävät, että tilanne ei voi jatkua tällaisena. Olen vakuuttunut siitä, että komissiossa ja EU:n muissa jäsenmaissa ymmärretään kantamme.

Lue seuraavaksi