Mustajärvi: Sipilän hallitus romuttaa rauhanturvaamisen

Suomi on entinen rauhanturvaamisen suurvalta, joka uhkaa kutistua kääpiöksi, väittää kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.). Lappilaisedustaja on huolissaan suomalaisten rauhanturvaamisesta, jota pitää ulkopoliittisesti merkittävänä pääomana.

Markus Mustajärvi
Suomalaisia rauhanturvaajia Mazar-i-Sharifin alueella huhtikuussa 2011.
Suomalaisia rauhanturvaajia Mazar-i-Sharifin alueella huhtikuussa 2011.Puolustusvoimat

Pääministeri Sipilän hallitus on romuttamassa Suomen kunniakkaat perinteet rauhanturvaamisessa, väittää Lapin kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) Mustajärven mukaan Suomi on entinen rauhanturvaamisen suurvalta, joka uhkaa kutistua kääpiöksi.

– Jokin aika sitten suomalaisia rauhanturvaajia oli eri operaatioissa tuhat, nyt viisisataa ja muutaman vuoden kuluttua alle sata, jos linjaa ei saada muutettua, Mustajärvi toteaa tiedotteessaan.

Kansanedustajan mukaan aktiivinen rauhanturvaaminen on ollut Suomelle ulkopoliittisesti merkittävää toimintaa.

– Sen ansiosta Suomea on kuunneltu enemmän, kuin maamme koko olisi edellyttänyt, Mustajärvi totesi lauantaina YK-päivän tilaisuudessa Kemissä.

Suomen rauhanturvaamisen tulevaisuudesta huolestunut Mustajärvi pitää erikoisena, että samaan aikaan suunnitellaan suuria ase- ja hävittäjähankintoja.

– Samaan aikaan valmistellaan valtavan mittaluokan asehankintoja [--]. Hornetit korvaava hävittäjähankinta maksaa jo lähtökohtaisen arvion mukaan 6-10 miljardia euroa. Todennäköisesti loppusumma kaksinkertaistuu. Merivoimien taistelualushankinta toteutetaan jo sitä ennen.

Hankinnat on tarkoitus toteuttaa niin sanotulla erillisrahoituksella.

– Ei ole olemassa mitään erillistä rahaa, vaan kaikki hankintoihin käytettävät eurot tulevat valtion kassasta vaikka rahoitusmalli onkin eri, Mustajärvi sanoo.