Naisten sotakokemuksista kertovalle näytelmälle on tilausta enemmän kuin sitä pystytään esittämään

Suomussalmen yrittäjänaisten Rakkaudentunnustus Isänmaalle on lähdössä puolentoista vuoden tauon jälkeen kiertueelle Suomessa. Tilausta olisi Italiaa myöden, mutta yrittäjänaisten pitää ehtiä tekemään myös työtään.

ilmiöt
Ritva Huttunen ja Minna Wikholm esiintyvät näytelmässä Rakkaudentunnustus Isänmaalle
Suomussalmelaiset Ritva Huttunen ja Minna Wikholm esiintyvät naisten sotakokemuksista kertovassa näytelmässä Rakkaudentunnustus Isänmaalle.Jarmo Nuotio / Yle

Fysioterapeutti Minna Wikholm kuunteli hiljaisten naisten kertomia tarinoita sodasta ja siitä selviämisestä 20 vuoden ajan, ja jossain vaiheessa hän alkoi kerätä niitä ylös. Syntyi näytelmä Rakkaudentunnustus Isänmaalle.

- Tarinat ovat vaiettua historiaa, naisten kokemuksista ei yleensä puhuta. Ajatus siitä, että ne täytyy kertoa, syntyi päässäni, mutta teatterin keinoissa apu tuli ohjaaja Ulla Schroderukselta.

Yrittäjäkollegoille ajatus näytelmän koostamisesta heti avautunut, mutta alun jälkeen vauhtia on riittänyt.

- Viides vuosi näytelmän kanssa alkaa. Alussa kiersimme muun muassa Savoy-teatterissa Helsingissä, mutta viimeiset puolitoista vuotta näytelmä on ollut tauolla. Meidän täytyy tehdä välillä töitäkin.

Näytelmä on terapiaa niin yleisölle kuin näyttelijöillekin

Suomussalmella tiedetään, mitä sota oikein oli, olihan kunta yksi sodan isoista taistelukohteista. Taistelujen lisäksi perheitä koettelivat muun muassa desantit. Jäljet eivät korjaantuneet nopeasti, kertoo Ritva Huttunen, joka on yksi näyttelijöistä.

On itketty ja tuettu  toisiamme katsojien kanssa. Moni ihminen on tullut kadulla juttusille, ja kiittänyt. Hiljaisena pysyminen ei ole ollut ihmisille helppoa.

Minna Wikholm

- Sodasta ei kotona puhuttu, mutta se oli läsnä sodan päättymisen jälkeenkin. Vasta näyttämöllä aloin ymmärtää niitä kodin hiljaisia aikoja ja tuskaakin. Tämä on ollut minulle tärkeä matka.

Näytelmästä tullut palautteen määrä on yllättänyt Wikholmin.

- Näytelmästä on tullut todella paljon palautetta. On itketty ja tuettu toisiamme katsojien kanssa. Moni ihminen on tullut kadulla juttusille, ja kiittänyt. Hiljaisena pysyminen ei ole ollut ihmisille helppoa.

Näytelmälle on taas vientiä. Wikholm laskee, että esityksiä on tilattu Suomussalmelle, Kuusamoon, Ouluun ja Kalajoelle. Myös Pori on ohjelmassa 2017.

- Meitä on pyydetty esiintymään myös Tukholmaan ja Italiaan. Meille naisille työ on kuitenkin ykkönen, ei siitä noin vain lähdetä maailmaa kiertämään.