Vapaaehtoiset aikuiset kiertävät sytyttämässä leikkitulipaloja – lapset venyvät ihmeellisiin suorituksiin

Vapaapalokuntien järjestämässä yöharjoituksessa lapset ja nuoret opiskelevat oikeita onnettomuuksia. Palokuntanuoret kiitävät hälytyksestä toiseen ja aikuiset kiertävät kaupunkia lavastamassa uusia hätätilanteita.

Kotimaa
Palokuntanuoret 24h harjoitus, Lappeenranta Lossiranta
YLE

Piip. Rätinää. Hälytys... Puheesta ei saa selvää, mitä tapahtuu?

Hentoinen lapsenääni kutsuu vapaapalokunnan yksikköä hälytystehtävään. Ääni välittyy virve-viranomaispuhelimen kautta epävarmana ja viesti katkeileekin pariin otteeseen. Matkaan lähtevässä yksikössä toiset lapset ovat epätietoisia. Maastopalo mutta missä palaa?

– Voitko toistaa osoitteen?

Tällä kertaa äänessä on kokeneempi virven käyttäjä. Ääni kuuluu selkeänä ja puheessa välittyy varmuus.

Vuoden odotetuin vuorokausi

Kun osoite selviää, pääsee harjoitus alkamaan. Lappeenrantalaisia palokuntanuoria varten tuuliseen niemeen entiseen lossirantaan on rakennettu kuvitteellinen maastopalo. Punaiset keilat markkeeraavat liekkejä. Lapset tuodaan palopaikalle VPK:n autolla mutta perillä käy ilmi, että auton sammutusjärjestelmä on leikisti epäkunnossa. Selviää, että sammutusvesi on pumpattava Saimaasta.

Milloin tämä järjestetään uudestaan?

Palokuntanuoret

Hetkeäkään epäröimättä palokuntaharrastukseen hurahtaneet ryhtyvät hommiin. Kaluston raahaaminen autosta on raskasta puuhaa keskenkasvuisille.

Järveltä puhaltaa hyytävä viima. Sormet kohmeessa lapset sitovat varmistussolmuja veteen laskettavaan letkunsuojukseen ja viimein, nelisenkymmentä minuuttia hälytyksen tekemisestä, sammutus voi alkaa.

– Milloin meillä on seuraava kaksnelonen? Milloin te taas järjestätte sen? Voisko olla ensi viikonloppuna?

Tämä on kuulemma takuuvarma kysymys, jonka palokuntanuoret esittävät sunnuntaina, kun vuorokauden kestänyt harjoitus on päättynyt. "Kaksnelonen" alkaa puoliltapäivin lauantaina ja kestää yön yli sunnuntaiaamuun.

Lapset osaavat

Harjoituksen aikana lapset ja nuoret majoittuvat ja yöpyvät paloasemilla, hoitavat ihan oikean oloista hätäkeskusta ja singahtavat yllättäviin pelastustehtäviin, aina kun käsky käy. Nuorimmat osallistujat ovat 7-vuotiaita. 24 tuntia kestävä harjoitus on palokuntalaisuutta harrastaville nuorille valtava elämys ja vuoden kohokohta.

Sitä samaa se on myös harjoituksen järjestäville nuorten ohjaajille, aikuisille vapaapalokuntalaisille. Huomiota herättävää on, miten paljon viikonlopun tapahtumien rakentaminen vaatii työtä. Vapaaehtoista nuorisotyötä parhaimmillaan.

Parasta on, että lapset omaksuvat palokuntahengen

Atte Pihkala

– Hieno nähdä, miten lapset alkavat omaksua palokuntahenkeä. Että jos joku ei pärjää yksin, toinen menee apuun, sanoo Atte Pihkala Lappeenrannan VPK:sta. Hänen tehtävänsä lossirannassa oli ilmoittaa maastopalosta lasten hätäkeskukseen.

– Jos tässä alussa kuuluu vielä epävarmuutta viranomaispuhelimen käytössä tai hälytyksen antamisessa, niin huomenna on jo toisin.

– Lapset pystyvät ihmeellisiin suorituksiin. Kerran he kantoivat harjoituksessa aikuisia onnettomuuden uhreja ulos ahtaasta linja-autosta. Se on vaativa tehtävä ammattilaisellekin mutta hienosti sujui.

Oikea hevonen, keinosavua, tekoverta ja kekseliäitä aikuisia

Nuorisotyön nimissä aikuiset kehittelevät mahdollisimman aitoja pelastustehtäviä. Tehtävät suunnitellaan ja jaetaan tarkasti. Ketkä raahavat autonromuja kuvitteellisille kolaripaikoille, ketkä naamioivat itsensä tekoverellä onnettomuuden uhriksi ja ketkä lavastavat tekosavun avulla erilaisia asunto- tai teollisuuspaloja. Tässä vasta murto-osa viikonlopun kattauksesta. Kaikkiaan eri ryhmille tarkoitettuja tehtäviä on lähes 40.

– Minulla on kotona hevosia, joten pystyn järjestämään hevosen mukaan yhteen liikenneonnettomuuteen, kertoo Iita Huttunen Rutolan VPK:sta. Monissa muissakin kohteissa lapset ja nuoret saavat ainutkertaisen mahdollisuuden kokeilla, mitä tehdä tositilanteessa.

Välillä syödään, saunotaan ja yöllä annetaan vähän nukkuakin. Mutta sitten taas mennään. On tullut tieto suuronnettomuudesta ja paikalle tarvitaan kaikki yksiköt. Loukkaantuneita voi olla paljon, jossain saattaa olla sammutettavaakin...

Enempää ei suuronnettomuuden luonteesta ole lupa paljastaa. Harjoitushan päättyy vasta sunnuntaina ja tarkoitus on, että tehtävät tulevat palokuntanuorille yhtä yllättäen kuin onnettomuudet oikeassakin elämässä. Onneksi on heitä, jotka silloin tietävät, kuinka toimia.