Poliisi näkyvästi estämässä rähinöintiä – Vastamielenosoittajia otettiin kiinni

Helsingissä on tänään ollut Rajat kiinni -mielenosoitus ja sen vastamielenosoitus. Myös YK:n päivän juhlallisuudet näkyivät katukuvassa.

Kuva: Tiina Länkinen / Yle

Mielenilmaukset ovat tietäneet kiirettä Helsingin poliisille lauantaina. Huomiota herättivät iltapäivällä Kampin keskukseen pysäköity poliisiautojen kavalkadi ja luotiliiveihin sonnustautuneet poliisit.

Rajat kiinni -mielenosoituksen alkamisajaksi oli ilmoitettu kello 15. Mielenosoittajat vastustavat Suomen tämänhetkistä turvapaikkapolitiikkaa. Heitä oli poliisin arvion mukaan noin 150.

Kamppiin kerääntyi myös vastamielenosoittajia, jotka pitäisivät rajat auki. Vastamielenosoitukseen osallistujia oli arviolta 200. Osa heistä oli naamioituneita. Poliisi eristi kummankin porukan omalle alueelleen aukion laidoille.

Rajat kiinni -kulkue lähti kello 16 jälkeen liikkeelle kohti Säätytaloa. Kulkue pysäytettiin Senaatintorille, jonne mielenilmaus myös päättyi puoli kuuden aikaan lauantai-iltana.

Poliisi otti kiinni neljä mielenosoitusta vastustanutta ihmistä Senaatintorin läheisyydestä.

– Ruotsin tapahtumat eivät varmasti tunteita laimenna. Meillä on olemassa ääripäiden ajattelua – laki on se mielipide, jota noudatetaan, sanoo Helsingin poliisin yleisjohtaja, komisario Jarmo Heinonen.

Kampissa ruuhkaisa lauantai

Kello 17 Kampin Narinkkatorille on kokoontumassa myös anarkistiryhmä, joka aikoo viedä yhdessä koossa lakanan perussuomalaisten puoluetoimistolle. Mielenilmaus on viittaus kansanedustaja Olli Immosen taannoisiin Facebook-kirjoituksiin ja Lahden Hennalan vastaanottokeskukseen tehtyyn hyökkäykseen.

Kampissa on lauantain mittaan myös YK-päivään liittyviä tapahtumia, kuten YK:n 70-vuotissyntymäpäivän kakkukahvit. Osallistujia päivän YK-tapahtumiin Helsingissä on eduskunnasta, tiedemaailmasta ja YK-järjestöjen johdosta.

– Jatkuvasti arvioimme, onko kukaan kohonneen riskin alla. Tämä [YK-päivä] ei kuitenkaan ole nyt vaikuttanut varautumiseemme, komisario Korhonen sanoo.

Hänen mukaansa poliisin suurin huomio kiinnittyy Rajat kiinni -mielenosoitukseen sekä sen vastustajiin. Aiempiin saman teeman ilmauksiin on osallistunut Korhosen mukaan pari sataa ihmistä.

Tuntuvalla läsnäololla poliisi pyrkii ennakolta varmistamaan, ettei yksittäisille osallistujille tai pienemmille ryhmille synny rähinähaluja.