1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ruohonjuuritason ystävyyttä – Venäjän liikehdintä ei heilauta ystävyysseuraa

Kajaanin Venäjä-seura on pysynyt pystyssä 70 vuotta ja aikoo pysyä vastakin, vaikka jäsenmäärä on pudonnut huippuvuosista kymmenesosaan. Toiminta perustuu ruohonjuuritason ystävyyssuhteisiin, joita ei valtioiden liikahteluiden anneta heilautella.

Kuva: Yle

Vuonna 1944 Kajaanin työväentalolla päätettiin perustaa Suomi–Neuvostoliitto-Seuran paikallisosasto. Jotkin tiedot kertovat, että seura piti perustaa kahteen otteeseen, koska ensimmäinen perustava kokous olisi julistettu mitättömäksi.

Kun seura kuitenkin saatiin kirjoihin ja kansiin, toimintaa on riittänyt 70 vuoden ajan, sanoo Kajaanin Venäjä-seuran puheenjohtaja Aarno von Bell.

– Alussa toimintaa Kainuussa oli monessa yhdistyksessä, mutta nyt toiminta on keskittynyt yhteen yhdistykseen. Jäseniä oli vielä 30 vuotta sitten yli kuusi tuhatta, mutta tällä hetkellä papereissa on 150–160 jäsentä.

Bellin mukaan toiminta on nykytasollaan vakaata.

– Edes viimeaikainen Venäjän liikehdintä ei tunnu jäsenmäärässä, eikä myöskään seuraan suhtautumisessa.

Rajan pinnassa maailma on toisenlainen

Kajaanin Venäjä-seura on keskittynyt toiminnassaan käytännön ystävyyssuhteisiin.

Kun maailmalla kalistellaan sapeleita, eikö ystävyyssuhteiden rakentaminen kaikilla tasoilla korostu juuri silloin?

Aarno von Bell

– Me keskitymme Karjalan Suomi-ystävien kanssa ruohonjuuritason ystävyystoimintaan. Rajaseudun asukkaat ovat oppineet elämään ja tekemään yhteistyötä vaikka valtiotasolla olisi toisenlaista liikehdintää.

Bellin mukaan politiikkaa ei ystävyysseurassa tehdä.

– Parasta, mitä olen tästä saanut, on että olen päässyt tutustumaan tavallisiin venäläisiin, heidän vieraanvaraisuuteensa ja seurallisuuteensa, sekä venäläiseen kultuuriin. Kun maailmalla kalistellaan sapeleita, eikö ystävyyssuhteiden rakentaminen kaikilla tasoilla korostu juuri silloin, miettii Bell.