Nuket ja nallet viettivät yön kirjastossa

Kirjastot järjestävät aiempaa enemmän erilaisia tapahtumia. Kävijöitä houkutellaan etenkin lapsiperheille suunnatulla ohjelmalla. Aktiivisimmat kirjastot ovat saaneet laskusuunnassa olleet lainausluvut kääntymään uuteen nousuun.

Kotimaa
tyttö ja pehmoleluja kirjakärryssä
Aino Jyrkönen toi kirjastoon yökylään Elsa-nuken.Yle

Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä oli eilen illalla jännittynyt tunnelma, kun lapset toivat lempilelujaan yökylään. Muistoksi lapsille luvattiin valokuvia, joissa näkyy, mitä nallet ja nuket ovat yöllä tehneet. Paikalle odotettiin parisenkymmentä lelua, mutta lopulta niitä tuotiin yli 200. Määrä yllätti kirjaston työntekijät.

Aino Jyrkönen toi yökylään Elsa-nuken. Hän uskoi, että Elsalla on mukava ilta tiedossa.

– Se syö iltapalan, ja saa paljon uusia ystäviä, Aino arveli.

Nukkeen kiinnitettiin järjestysnumero, minkä jälkeen Aino asetteli sen uusien ystävien viereen.

Leos Puglisi puristi lempinalleaan sylissään. Hän kertoi hiljaisella äänellä, että nalle on jäämässä ensimmäistä kertaa yökylään. Tilanne oli molemmille uusi, mutta seuraavana aamuna odotti iloinen jälleennäkeminen.

Kävijämääriin nostetta

Erilaiset tilaisuudet ja tempaukset ovat kirjastoille yhä tärkeämpiä. Kävijä- ja lainausmäärät ovat olleet jo vuosia hienoisessa laskussa. Sen sijaan lukupiirit, luennot, kirjailijaillat ja nukketeatteriesitykset vetävät väkeä. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan viime vuonna Suomen kirjastoissa järjestettiin yli 32 000 tilaisuutta, ja niihin osallistui lähes 812 000 kävijää.

Rikhardinkadun kirjastossa tilaisuudet ovat taanneet sen, että lasten ja nuorten kirjojen lainausmäärät ovat olleet jopa kasvussa.

– Koen, että tilaisuudet ovat tärkeitä. Ne ovat mukava lisä tähän meidän päivittäiseen toimintaan. Ja kiva näyttää meidän kirjastoa ja toimintaa tällaisillakin tempauksilla, kertoo pedagoginen informaatikko Cecilia Eriksson.

Haastattelun päätyttyä Eriksson rientää kollegansa avuksi. Kirjaston sivuhuone on täynnä numeroituja pehmoleluja, ja omiaan odottavia lapsia. Eetu Havunen haki kirjastolta Siilin ja Nasun.

– Ne on aika kivoja pehmoleluja, niin sen takia halusin, että ne menevät siihen kuvaan, Eetu jutteli.