Rankkasateet iskivät Gran Canarialle – paikallishallinto toivoo apua Espanjan hallitukselta

Gran Canarian aluehallinto pyytää valtiolta apua vahinkoihin, joiden arvioidaan nousevan miljoonaluokkaan. Pahimmat sateet näyttävät kuitenkin olevan ohi.

Ulkomaat
Rankkasateiden aiheuttamia tuhoja La Garitan rannalla Telden alueella Gran Canarialla lauantaina 24. lokakuuta 2015.
Rankkasateiden aiheuttamia tuhoja La Garitan rannalla Gran Canarialla lauantaina 24. lokakuuta 2015.EPA / Elvira Urquijo A.

Kanariansaaria ovat koetelleet rankkasateet, jotka ovat aiheuttaneet monin paikoin tuhoja Gran Canarian saarella.

Vahingoista on raportoitu saaren itäosassa sijaitsevan Telden kaupungin lisäksi ainakin saaren suurimmasta kaupungista Las Palmasista sekä Moyasta. Gran Canarian aluehallinnon johtaja Antonio Morales arvioi, että vahingot voivat nousta miljooniin euroihin, kirjoittaa paikallinen sanomalehti La Provincia (siirryt toiseen palveluun).

Aluehallinto on pyytänyt valtiolta saaren julistamista katastrofialueeksi, jotta vahinkojen korjaamiseen saataisiin apua. Vaurioita ovat kärsineet muun muassa tiet ja tunnelit. Lauantai-iltana vielä kaksi tieosuutta oli La Provincia -lehden mukaan suljettuna.

Paikoin tulvavedet ovat myös kastelleet asuintaloja, kellareita ja autotalleja. Joitakin autoja on huuhtoutunut mereen. Teldessä mittavia vahinkoja on kärsinyt muun muassa vedenpuhdistuslaitos, jonka korjausten arvioidaan maksavan 800 000 euroa.

Jinamarissa Gran Canarian itäosassa parikymmentä ihmistä evakuoitiin lauantaina kodeistaan varmuuden vuoksi, koska läheisen kukkulan seinämän pelättiin olevan sortumavaarassa.

Sateet väistymässä sunnuntai-iltaan mennessä

Gran Canarian aluehallitus ohjeisti pahimpien sateiden aikaan asukkaita ja turisteja pysymään sisällä ja välttämään ajamista ja voimakkaasti virtaavia vesiä. Aluehallinto kertoi myös sijoittavansa armeijan hätäyksikön Telden alueelle saaren itäosaan.

Lauantaina sateet kuitenkin laantuivat, ja sunnuntaina viranomaisten julistama korkein hätätila on jo peruttu, kirjoittaa La Provincia. Paikallisten meteorologien mukaan sateiden ennustetaan väistyvän sunnuntai-iltaan mennessä.

Lähteet: AP, Yle Uutiset