Tansaniassa yli 23 miljoonaa äänestäjää valitsee uuden presidentin

Tansania on Itä-Afrikan väkirikkain maa, ja vaaleissa on yli 23 miljoonaa rekisteröityä äänestäjää.

Ulkomaat
Oppositiokoalition presidenttiehdokas Edward Lowassa on Tansania entinen pääministeri.
Oppositiokoalition presidenttiehdokas Edward Lowassa on Tansania entinen pääministeri.Justin Lane / EPA

Vaalihuoneistot ovat avautuneet Tansaniassa, jossa järjestetään niin presidentin-, parlamentti- kuin paikallisvaalitkin. Vaaleista odotetaan tiukkoja, sillä hallitseva Chama Cha Mapinduzi -puolue (CCM) saa vastaansa yhtenäisen oppositiokoalition. Maan pääkaupungissa Dar es Salaamissa äänestäjät alkoivat jonottaa vaalihuoneistoihin aamunkoitossa.

Tansanian istuva presidentti Jakaya Kikwete on hallinnut perustuslain sallimat kaksi kautta, eikä ole voinut enää asettua ehdokkaaksi. Presidenttiyttä tavoittelevat CCM:n John Magufuli ja oppositiokoalition Edward Lowassa. Magufalia pidetään hienoisena ennakkosuosikkini, mutta asiantuntijoiden mukaan Lowassa pystyy haastamaan hänet.

– Minä äänestän Lowassaa, koska hänen politiikkansa antaa Tansanialle toivoa. Me olemme jo pitkään olleet väsyneitä hallitsevaan puolueeseen, liikemies Joram Murawa kertoi uutistoimisto Reutersille.

Edward Lowassa on maan entinen pääministeri, ja hän on aiemmin edustanut CCM-puoluetta. Lowassa vaihtoi leiriä, kun CCM torjui hänen ehdokkuutensa. Oppositiokoalitio valitsi hänet presidenttiehdokkaakseen elokuussa.

– Tämä hallitus ei ole enää hyödyllinen. Potkaistaan CCM vallasta. Hallitus on pettänyt kansan kaikkina niinä 54 vuotena, jona se on ollut vallassa, Lowassa sanoi.

Tansania on Itä-Afrikan väkirikkain maa, ja vaaleissa on yli 23 miljoonaa rekisteröityä äänestäjää. Vaalilautakunnan mukaan tulokset kerrotaan kolmen tai neljän päivän kuluessa.

Tansaniassa on ollut monipuoluedemokratia vuodesta 1992 lähtien, ja ensimmäiset monipuoluevaalit järjestettiin 1995.

Lähteet: AP, AFP, Reuters