1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sytytetyt palot "rikos ihmisyyttä vastaan" – Yli puolella miljoonalla terveysongelmia savusumusta Indonesiassa

Indonesialaiset sytyttävät laittomia paloja raivatakseen maata muun muassa palmuöljyviljelmille. Palot ovat raivonneet saarivaltiossa heinäkuusta lähtien.

Ulkomaat
Savusumua Pekanbarussa Riaun provinssissa Indonesiassa 6. lokakuuta 2015.
Savusumua Pekanbarussa Riaun provinssissa Indonesiassa 6. lokakuuta 2015. Metsäpalot ovat riehuneet Indonesissa kuukausia.Rony Muharrman / EPA

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut Indonesiassa raivoavissa metsäpaloissa. Peräti puoli miljoonaa kärsii savusumun aiheuttamista hengityselinten sairauksista.

Ensimmäiset metsäpalot syttyivät heinäkuussa. Sen jälkeen niitä on ollut tuhansia. Ainakin 1,7 miljoonaa hehtaaria maata on palanut, ja savusumu on aiheuttanut pahoja haittoja kuudessa provinssissa.

Etenkin Sumatran ja Kalimantanin saaret kärsivät savusumun haitoista. Saastetta mittaava indeksi on noussut Kalimantanilla ajoittain jopa 2 000:een, kun yli 300 rajan ylittävät luvut ovat terveydelle haitallisia.

– Tämä johtuu ihmisten toiminnasta. Ainakin 99 prosenttia tulipaloista on tahallaan sytytettyjä. Tämä on rikos ihmisyyttä vastaan, tiedottaja Sutopo Purwo Nugroho Indonesian suuronnettomuuksia lievittävästä toimistosta kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Metsäpalot ovat toistuva ongelma kuivalla kaudella Indonesiassa, sillä indonesialaiset sytyttävät laittomia paloja raivatakseen maata muun muassa palmuöljyviljelmille. Metsän kaataminen raivaaminen on 20 kertaa kalliimpaa kuin polttaminen.

Ihmisten evakuointiin varaudutaan

Indonesia varautuu nyt käyttämään sotalaivoja ihmisten evakuoimiseksi savusumun keskeltä. Hallitus lähettää kaksi sotalaivaa Kalimantanin provinssiin. Niillä on tarkoitus tarpeen vaatiessa evakuoida lapsia ja naisia. Ne voivat myös toimia sairaaloina. Laivoissa on tilaa 2 000 ihmiselle.

– Laivat lähetetään Kalimantaniin siltä varalta, että lapsia ja raskaana olevia naisia joudutaan siirtämään pois paikallisista terveydenhuollon yksiköistä. Se ei tarkoita, että kaikki ihmiset otettaisiin laivoihin, armeijan tiedottaja Tatang Sulaiman sanoo.

22 000 ihmistä sammuttaa paloja

Tulipaloja yritetään sammuttaa 22 000 ihmisen voimin. Sammutustöihin osallistuu 30 lentokonetta. Singapore, Malesia, Australia ja Japani ovat lähettäneet Indonesian sammutustöihin tukea.

Tulipalot ja savusumu uhkaavat myös alueen villieläimiä. Kalimantanin keskiosissa sijaitsevassa Sabangaun metsässä asuu 8 000 borneonorankia. Ne ovat erittäin uhanalaisia.

Tuhansien palojen aiheuttama savusumu on levinnyt myös Singaporeen, Malesiaan, Thaimaahan ja Filippiineille. Sen vuoksi on suljettu kouluja, peruttu joukoittain lentoja ja peruttu kansainvälisiä tapahtumia. Ilmanlaatu on ollut niin huono, että se on terveydelle selvästi vaarallista.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi