Koe uusi yle.fi

Pikapalautuksia ja rajavartijoita – Komissio kiiruhtaa Balkanin pakolaisongelman ratkaisua ennen talvipakkasia

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker isännöi Brysselissä sunnuntai-illan hätäkokousta, jossa yritetään löytää yhtenäinen linja Balkanille saapuvien pakolaisten kohtelussa.

Ulkomaat
Jean Claude Juncker 22.10.
Jean Claude Juncker 22.10.EPA / PACO CAMPOS

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kutsui hätäkokouksen koolle pikavauhtia. Tilanne Balkanilla uhkaa riistäytyä käsistä alati kasvavien pakolaismäärien myötä. Yhteensä Eurooppan on tänä vuonna hakeutunut lähes 7 00 000 pakolaista tai turvapaikanhakijaa.

– Jokainen päivä on ratkaiseva, Juncker sanoi saksalaisen Bild am Sonntag -lehden haastattelussa. Muussa tapauksessa näemme pian miten perheet hukkuvat talven tullen Balkanin kylmiin jokiin.

Komission puheenjohtajalla Junckerilla on julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan esitettävänään 16-kohtainen suunnitelma tilanteen korjaamiseksi. Kovin radikaaleja ehdotuksia ei liene luvassa.

Pienen piirin kokous

Junckerin ehdotuksen mukaan EU lähettäisi yli 400 rajavartijaa vilkkaimmille pakolaisreiteille. Lisäksi esimerkiksi Pakistanista ja Afganistanista tulleet turvapaikanhakijat lähetettäisiin kielteisen päätöksen jälkeen aiempaa nopeammin takaisin kotimaahan.

Junckerin paperi pitää saksalaislähteiden mukaan sisällään myös ehdotuksen siitä, että jäsenvaltiot eivät lähettäisi pakolaisia eteenpäin toisiin maihin ilman että asiasta sovittaisiin erikseen.

Sunnuntain hätäkokous on suunnattu vain pienelle piirille. Balkanin maiden lisäksi Brysseliin matkustivat Saksan ja Itävallan edustajat. Erityisesti Ranskan puuttuminen neuvottelupöydästä vaikeuttanee päätösten lopullista läpivientiä.

"Eihän meitä kukaan kuuntele"

Kokoukseen saapuvat valtionpäämiehet puhuivat toimittajille lyhyesti ennen kokouksen alkua.

– Meidän on yhdessä onnistuttava suojaamaan EU:n ulkorajat. Tänne saisivat tulla vain ne, joilla on oikeus turvapaikkaan. Silloin säilytämme järjestyksen ja inhimillisyyden. Jos me epäonnistumme tässä, äärioikeiston on helppo sanoa, että koko EU on epäonnistunut, sanoi Itävallan liittokansleri Werner Faymann.

– Minun ideani on aina tyrmätty näissä tapaamisissa. Meidän pitäisi mennä Kreikkaan turvaamaan sen rajat, jos se itse ei pysty siihen. Mutta eihän kukaan meitä kuuntele, Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi.

Slovenia on uhannut sulkea erityisesti Kroatian rajansa, jos se ei saa apua turvapaikanhakijoiden suuren määrän hallitsemiseksi.

– Jos emme pääse seuraavien muutaman päivän aikana yhteisymmärrykseen välittömistä ja konkreettisista toimenpiteistä, uskon, että Eurooppa ja Euroopan unioni alkavat hajota kappaleiksi, Slovenian pääministeri Miro Cerar varoitti kokoukseen saapuessaan.

Myös Bulgaria, Romania ja Serbia varoittivat lauantaina, että ne eivät alistuisi kymmenien tuhansien pakolaisten ”puskurivyöhykkeeksi”.

– Jos Saksa, Itävalta ja muut maat sulkevat rajansa, me teemme samoin samalla hetkellä, Bulgarian pääministeri Boyko Borisov sanoi.