Ihmetöpseli lupaa pienentää sähkölaskua – Asiantuntijat pitävät huijauksena

Svenska Ylen haastattelemien eri asiantuntijoiden mukaan laite vaikuttaa olevan täysin turha kuluttajille.

Kotimaa
Ecosaver-laite
Ecosaver-laite.Luxmarket Invest

Pieni pistorasiaan kiinnitettävä laite lupaa alentaa sähkölaskua jopa 30 prosenttia. Sitä on viime päiviiin saakka kaupattu suomenkielisellä verkkosivulla, kertoo Svenska Yle. Ylen ruotsinkielisten uutisten haastattelemat asiantuntijat pitävät laitetta kuitenkin huijauksena.

Tavalliseen pistokkeeseen kiinnitettävää Ecosaver-laitetta on kaupattu kesästä lähtien suomen kielellä luxmarket.eu-sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Sivuston mukaan laitetta on myyty tuhansia kappaleita, mutta vahvistusta asiaan ei ole saatu. Laite lupaa alentaa sähkönkulutusta 10–30 prosenttia – riippuen siitä, mitä sähkölaitteita kotona on käytössä.

Svenska Ylen haastattelemien asiantuntijoiden, Aalto-yliopiston professori Patric Östergårdin ja Metropolia-ammattikorkeakoulun lehtorin Vesa Linja-ahon mukaan laite vaikuttaa olevan paitsi liian hyvä ollakseen totta – myös täysin turha kuluttajille.

Vastaavaa laitetta on myös internetissä myynnissä 2,5 dollarin, eli noin 2,2 euron hintaan. Ecosaver maksaa 40 euroa Luxmarket Investin sivuilla.

Viroon rekisteröidyn Luxmarket Investin edustajat eivät vastanneet Svenska Ylen haastattelupyyntöihin. Muutama tunti yhteydenoton jälkeen suomenkieliset Ecosaver-sivut kuitenkin poistettiin.