Turkin vaalien ennakkoäänestys Suomessa: Vastakkainasettelun voi aistia, mutta tunnelma sopuisa

Ennakkoäänensä antaneiden joukossa myös vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar.

Kotimaa
Ihmisiä menossa messukeskukseen
Suomessa asuvat Turkin kansalaiset äänestivät sunnuntaina ennakkoon ensi viikon parlamenttivaaleissa.Tom Kankkonen / Yle

Turkin kansalaiset useissa maissa äänestivät sunnuntaina ennakkoon maan parlamenttivaaleissa. Varsinaiset vaalit pidetään viikon päästä.

Helsingin messukeskuksessa äänestettiin päivällä vilkkaasti, ja valinnastaan kertoneiden tuki jakautui lähes kokonaan kahden puolueen kesken. Jos vaalit ratkaistaisiin Helsingissä, kurdimielinen HDP ja islamilaistaustainen oikeus- ja kehityspuolue AKP jakaisivat potin.

äänestäjät heiluttavat lippua jossa Selahattin Demirtaşin kuva. Puoluejohtaja Turkin kurdimielisestä puolueesta.
Osa äänestäjistä halusi tehdä selväksi, ketä ovat äänestäneet. Kaulahuivissa on kurdimielisen HDP:n johtajan Selahattin Demirtaşin kuva.Tom Kankkonen / Yle

Muutamat kurdimielisen puolueen kannattajat näyttivät voitonmerkkiä ja heiluttivat kaulahuivia, jossa on puoluejohtaja Selahattin Demirtaşin kuva.

Presidentti jakaa mielipiteet

Sinänsä voisi melkein uskoa, että Turkissa pidetään viikon päästä myös presidentinvaalit. Kaikilla tuntui olevan mielipide presidentti Recep Tayyip Erdoğanista.

– Vaalit ovat tärkeät, koska Turkkiin pitää saada rauha. Minun mielestäni Erdoğan on diktaattori, hänet pitää saada pois sieltä, emme halua jättää maatamme hänelle, sanoi Savonlinnasta äänestämään tullut ravintoloitsija Özcan Şahindal.

Äänestäjiä koko Suomesta

Savonlinnasta oli tullut samassa seurueessa parikymmentä ihmistä käyttämään äänensä. Muutaman askeleen päästä löytyi Erdoğanin ja AKP:n kannattajia.

– Turkin presidentti ja pääministeri ovat hyviä, he ovat palvelleet ihmisiä hyvin, sanoo 18 vuotta Suomessa asunut Muharrem Kirat.

Messukeskuksen edustalla näkyi eri puolilta Suomea tulleita Turkin kansalaisia. Opiskelija Fevziye Altuğ oli tullut Turusta vanhempiansa kanssa. Perhe tukee AKP:ta.

Altugn perhe Turusta.
Turkulainen Fevziye Altuğ (oik.) oli tullut äänestyspaikalle perheensä kanssa.Tom Kankkonen / Yle

– Puolue ajaa juuri niitä asioita, jotka ovat minulle tärkeitä. Ihmisoikeuksissa olemme edistyneet todella paljon. Jos vertaa aiempaan näkee, että kehitys on ollut aivan loistavaa, Fevziye Altuğ sanoo.

Suomalaiskansanedustaja äänesti Turkin vaaleissa

Messukeskuksessa oli myös useita kaksoiskansalaisuuden omaavia. Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanarilla on myös Turkin kansalaisuus, joten hän saa äänestää sekä Suomen että Turkin vaaleissa.

– Toivon, että Turkki näiden vaalien jälkeen lähtee suuntaan, jossa se kunnioittaa ihmisoikeuksia, sananvapautta ja oikeusvaltion demokraattisia periaatteita sekä oikeuslaitoksen riippumattomuutta, Yanar mietti.

"Turkki ajautunut kaaokseen"

Yanar sanoo, että Turkki on viime kuukausina ajautunut kaaokseen. Hänen mielestään olisi tärkeää, että kurdimielinen HDP nytkin pääsisi parlamenttiin. Tällä tavalla varmistettaisiin, ettei presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtaoikeuksia voida lisätä. AKP ja Erdoğan ovat tavoitelleet presidenttivaltaista järjestelmää.

Turkin kahtiajako näkyy myös Suomessa. Siinä missä jotkut luonnehtivat Erdoğania diktaattoriksi, toiset toivoivat hänelle ja AKP:lle menestystä. Mutta tunnelma messukeskuksen vaalihuoneiston edustalla oli sopuisa ja monet pysähtyivät vaihtamaan kuulumisia, kun äänet oli annettu.