Kansallismieliset konservatiivit voittoon Puolan parlamenttivaaleissa

Laki ja oikeus on saamassa enemmistön Puolan parlamenttiin. Kahdeksan vuotta maata johtanut oikeistoliberaali Kansalaisfoorumi on jo tunnustanut vaalitappion.

Ulkomaat
Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski ja puolueen pääministeriehdokas Beata Szydlo juhlivat vaalivoittoa Varsovassa.
Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski ja puolueen pääministeriehdokas Beata Szydlo juhlivat vaalivoittoa Varsovassa.EPA / Pawel Supernak

Konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on voittamassa sunnuntaina pidetyt Puolan parlamenttivaalit. Ääntenlaskenta on kesken, mutta vaaliennusteiden mukaan Laki ja oikeus -puolue saisi yksin enemmistön parlamentin 460-paikkaiseen alahuoneeseen eli Sejmiin.

Ennusteen mukainen tulos tarkoittaisi, että euroskeptinen Laki ja oikeus pystyisi muodostamaan yksin Puolan uuden hallituksen. Uudeksi pääministeriksi on nousemassa Laki ja oikeus -puolueen Beata Szydlo.

Nykyinen pääministeri Ewa Kopacz on jo tunnustanut Kansalaisfoorumin vaalitappion.

Laki ja oikeus -puolueen ennakoidaan saavan noin 38 prosenttia äänistä. Nykyinen pääministeripuolue, oikeistoliberaali Kansalaisfoorumi on saamassa alle 24 prosentin kannatuksen.

Parlamenttiin näyttää yltävän viisi puoluetta. Viiden prosentin äänikynnyksen on ylittämässä muun muassa entisen punkmuusikon Pawel Kukizin oikeistopuolue Kukiz'15.

Puolan parlamentti on jäämässä ensimmäisen kerran kommunismin jälkeisessä historiassa ilman yhtään vasemmistopuoluetta.

Äänestämässä kävi alle 52 prosenttia äänioikeutetuista, mikä oli aiempaa enemmän.

Ääntenlaskennan on määrä valmistua maanantain aikana.

Lähteet: AP, AFP, Reuters