1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

FT: Euroopan unionia varoitettiin Volkswagenin päästöhuijauksesta jo 2013

Ympäristöviranomainen ilmaisi huolensa autonvalmistajien vääristelystä jo kauan ennen päästöskandaalin puhkeamista, mutta EU ei puuttunut asiaan.

Ulkomaat
Volkswagen auto.
Hendrik Schmidt / EPA

Euroopan unionin ympäristöviranomainen on varoittanut kollegoitaan jo vuosia sitten, että autonvalmistajat vääristelevät päästömittauksia, kirjoittaa talouslehti Financial Times.

Lehden mukaan EU:n ympäristökomissaari Janez Potocnik kirjoitti epäilynsä komissaari Antoni Tajanille jo helmikuussa 2013, eli kaksi ja puoli vuotta ennen maailmanlaajuista päästöhuijausskandaalia.

Kirjeessään Potocknik kertoo huolensa, että autonvalmistajat olisivat kaunistelleet päästölukujaan vastaamaan EU:n rajoituksia. Potocnik vaati, että Tajani vaatisi autonvalmistajilta uusia mittauksia. EU ei kuitenkaan noteerannut Potocknikin varoitusta vaan katsoi säädösten porsaanreikiä ja epäkohtia läpi sormien.

Asia paljastui vasta tämän vuoden syyskuussa, jolloin saksalainen autonvalmistaja Volkswagen myönsi, että sen 11 miljoonassa diesel-autossa on tietokoneohjelma, joka mittaustilanteessa vääristelee päästöarvoja. Autojen päästöt olivat todellisuudessa 35-40 kertaa ilmoitettuja suuremmat.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi