1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sebastian Tynkkynen: Minut on erotettu perussuomalaisista – "Soinin giljotiini"

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoo Facebook-sivullaan julkaisemallaan videolla, että hänet on erotettu perussuomalaisista.

Politiikka
Sebastian Tynkkynen.
Sebastian Tynkkynen.Jussi Nukari / Lehtikuva

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoo, että hänet on erotettu perussuomalaisista. Tynkkynen kertoo asiasta Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun) maanantain vastaisena yönä julkaisemallaan videolla.

– Minut on erotettu puolueen jäsenyydestä, Tynkkynen sanoo.

Tynkkysen erottamisesta päätti perussuomalaisten puoluehallitus kokouksessaan perjantai-iltana. Tynkkynen oli samaan aikaan Pohjoismaiden poliittisten nuorisojärjestöjen kokouksessa Islannissa.

Tynkkynen kertoo saaneensa tiedon erottamisestaan sunnuntaina, kun hän luki puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon lauantaina lähettämän sähköpostiviestin.

Perussuomalaisten verkkolehden Suomen Uutisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tynkkysen erottamisen taustalla oli puolueen teettämä oikeudellinen selvitys, joka koski Tynkkysen keräämää nimilistaa yhteiskokouksen järjestämisestä.

Selvityksen mukaan Tynkkynen on "mitä ilmeisimmin rikkonut henkilörekisterilakia ja levitellyt yksityiselämän suojan piiriin kuuluvia tietoja", Suomen Uutiset kirjoittaa.

Tynkkynen kuvailee erottamistaan "Soinin giljotiiniksi" ja sanoo, että kyseessä on poliittinen ajojahti.

– Halutaan savustaa ihminen ulos hinnalla millä hyvänsä, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen sanoo olevansa pettynyt siihen, miten puoluetta johdetaan.

– Tällaiset kriittiset äänet kyllä tukahdutetaan välittömästi ja Soinin johdolla tätä puoluetta viedään tiettyyn suuntaan. Sillä ei ole väliä, vaikka olisi juuri pari kuukautta sitten valittu puolueen varapuheenjohtajaksi, vaan se on kuin giljotiinille mars ja naps.

Tynkkysen kapinamatka

Sebastian Tynkkysen arvostelu perussuomalaisten johtoa vastaan alkoi lokakuun alussa. Tuolloin hän vaati puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokousta siitä, voiko puolue jatkaa hallituksessa.

Tynkkynen teki aloitteen kokouksesta yhdessä puoluehallituksen jäsenten Aleksi Hernesniemen ja Terhi Kiemunkin kanssa. Heidän mielestään perussuomalaiset ei voi jatkaa hallituksessa, jos turvapaikanhakijoiden tuloa Suomeen ei voida pysäyttää.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tyrmäsi ehdotuksen kriisikokouksesta. Hallituksesta lähteminen oli Soinin mielestä rintamakarkuruutta. Myös muu puoluejohto oli sitä mieltä, että kokouksesta ei olisi hyötyä. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vakuutti, etteivät perussuomalaisten rivit rakoile maahanmuuttokysymyksessä.

Kohun alettua Tynkkynen kertoi A-studiossa, että ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen oli pyytänyt varapuheenjohtajaa eroamaan puolueesta. Tynkkynen arvosteli julkisuudessa myös Soinia puolueen itsevaltiasmaisesta johtamisesta.

Tynkkynen alkoi kerätä allekirjoituksia kriisikokouksen taakse. Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala uhkasi jättää puolueen eduskuntaryhmän, jos puolue-elinten yhteiskokousta ei suostuta järjestämään. Saarakkala perui myöhemmin eroaikeensa.

Perussuomalaisten puoluehallitus kokoontui toissaviikolla käsittelemään vaatimusta kriisikokouksesta. Asia tyrmättiin äänin 11–2.

Sebastian Tynkkynen nousi perussuomalaisten 3. varapuheenjohtajaksi elokuussa.