Kysely: Pääkaupunkiseudun valtuutetut usein vihapuheen kohteena – tappouhkauksia ja huorittelua

Muita useammin vihapuheen kohteeksi näyttävät joutuvan vihreät ja naisvaltuutetut. Asiatonta palautetta kirvoittavat etenkin pakolaiskriisiin ja kouluverkkoon liittyvät kysymykset.

Kotimaa
Puheenjohtajan nuija
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lähes puoletYle Huvudstadsregionintekemään kyselyyn vastanneista valtuutetuista kertoo saaneensa epäasiallista palautetta.

Jo ennestään puolueille on ollut vaikeaa saada ehdokkaita ja täyttää eri lautakuntapaikkoja.

Jan Sundberg

Kyselyyn vastasi 112 Helsingin, Espoon ja Vantaan valtuutettua. Heistä 48 kertoi saaneensa epäasiallista palautetta – muun muassa tappouhkauksia ja huorittelua. Kysely lähetettiin 227 valtuutetulle.

Kyselyn perusteella vihreiden valtuutetut joutuvat vihapuheen kohteeksi muiden puolueiden edustajia useammin. Epäasiallisen palautteen kohteeksi joutuneista 25 oli naisia ja heistä 10 nimenomaan vihreiden valtuutettuja.

– Paljon on esimerkiksi seksististä [vihapostia], eli että haukutaan ja arvostellaan rumalla tavalla. Kaikki me olemme ihmisiä, myös poliitikot. Kyllä se on hyvin loukkaavaa, sanoo Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg.

Voi vaikeuttaa ehdokkaiden saamista

Sundberg uskoo, että vihapuhe voi jopa estää ihmisiä lähtemästä mukaan politiikkaan.

Jan Sundberg
Jan SundbergYle

– Jo ennestään puolueille on ollut vaikeaa saada ehdokkaita ja täyttää eri lautakuntapaikkoja, koska puolueiden jäsenmäärät ovat vähentyneet, hän huomauttaa.

– Me tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat mukana politiikassa. On hyvin paha asia, jos vihapuhe estää ihmisiä tulemasta mukaan politiikkaan, hän jatkaa.

Me tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat mukana politiikassa.

Jan Sundberg

Tavallisimmin kanavat vihapuheelle ovat sosiaalinen media ja sähköposti, mutta toisinaan asiatonta palautetta annetaan myös kasvokkain – etenkin kun valtuutetut vaalien alla jalkautuvat kaduille tekemään vaalityötä.

Eräs kyselyyn vastanneista kertoo kollegansa saaneen potkun jalkaan vaaliteltalla. Syynä oli lakkautettu bussilinja.

Sundberg huomauttaa, että vihapuhetta on ollut aina, mutta internetin ja Facebookin myötä se on lisääntynyt.

Valtuutetut eivät välttämättä politiikan ammattilaisia

Valtuutetut eivät ole välttämättä politiikan ammattilaisia ja heille vihapostin saaminen voi olla vaikeampaa kuin kansanedustajille. Sundberg kuitenkin uskoo, että vihaposti on myös monille kansanedustajille kova pala.

– Tämähän kohdistuu kaikkiin eli tämä on yhteiskunnallinen ongelma.

Tämähän kohdistuu kaikkiin eli tämä on yhteiskunnallinen ongelma.

Jan Sundberg

Suurin osa Ylen kyselyyn vastanneista kertoo vihapuheen syyksi pakolaiskriisiin liittyvät aloitteet tai kannanotot sekä kouluverkkokysymykset.

Sundberg uskoo, että poliitikot saattavat olla varovaisempia puhuessaan tietyistä asioista tai olla kokonaan ottamatta niihin kantaa.

– Suomessa suvaitaan ehkä aiempaa enemmän kriittistä retoriikkaa vähemmistöjä ja pakolaisia kohtaan.