1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Tutkija Tynkkysen erottamisesta: "Erittäin harvinainen tapaus maan poliittisessa historiassa"

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan Perussuomalaisten puoluehallitus antoi vahvan viestin, missä menee puolueen sisäisen kritiikin rajat.

Markku Jokisipilä Kuva: Yle

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää Sebastian Tynkkysen erottamista erittäin harvinaisena tapauksena Suomen poliittisessa historiassa.

– Tämä hyvin kova ratkaisu. Ei tule mieleen vastaavaa tapausta, jossa puolue olisi erottanut puheenjohtajistoon kuuluvan henkilön ja vielä ilman, että häntä itseään olisi kuultu prosessissa, sanoo Jokisipilä.

Jokisipilän mukaan erottamiseen liittyy ennen kaikkea perussuomalaisten sisällä käytävä keskustelu hallituksessa jatkamisesta. Tynkkynen on näkyvästi kritisoinut perussuomalaisten jatkamista hallituksessa, sen tekemien linjauksien jälkeen.

– Puoluehallitus on nyt halunnut antaa Tynkkyselle ja hänen kannattajilleen vahvan viestin siitä, että tällainen julkinen keskustelu ei puoluehallituksen näkökulmasta ole suotavaa.

Ratkaisu ei Jokisipilän mukaan kieli varsinaisesti puoluehajaannuksesta, mutta vahvistaa sen, että puolueen sisällä on nyt vahvoja jännitteitä.